Fotograf: Sjöbefälsföreningen/Lars Andersson/Fredrik Davidsson

Kategori: Politik | Regelverk

”Den blå skatten betalar sig själv”

I morgon presenterar Utredningen om tonnageskatt sitt betänkande. Vi som representerar sjöfartsnäringen välkomnar riksdagens och regeringens ambition att införa denna blå skatt.


Redan prenumerant? Logga in här


Prenumerera

DIGITAL

 • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
 • Sjöfartstidningens e-tidning
 • Tillgång till digitalt arkiv

 

Från 89 kr/månad

 

KOMPLETT

 • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
 • Sjöfartstidningens e-tidning
 • Tillgång till digitalt arkiv
 • Tidning i brevlådan 11 nr/år

Från 995 kr/år

Se alla erbjudanden.Kommentarer

 • Anonymous

  Med sjöfarstödet i ryggen och hur det har utvecklats har vi som jobbar ombord svårt att tro att det kommer nåt sunt ut ur detta blå , frivilliga fina paket.
  Klart att man vill att redarna skall överleva, så även våra fackförbund, glöm inte att motiveringen
  var just att det skulle leda till jobb för svenskar och att redareren skulle kunna föryngra sin flotta.
  detta var nödvändigt, nu står vi här igen och behöver utveckla modernare fartyg, men vi har inga sjömän att bemanna fartygen med, och om det här TAP köret får hålla på med stöd av fackföreningar, lär väl sjöfarten i sverige bli en plattform för en branch som varken betaler skatt
  eller löner som det anstår en välfärdstat, är det hållbart i längden ?
  Men om ni har en sjysst model på bordet som är hållbar för det svenska samhället, så är redaren
  värd allt stöd han kan få, i detta läget. Och om det saknas arbetskraft kan man väl ta in arbetskraft på svenska sjyssta villkor , det har man gjort i svensk industri i alla tider .

  • N.A.Fyrst

   Bra skrivet.

 • S-U Johansson

  Fler arbetstillfällen för vem?
  TAP i fortsatt utveckling ger snart endast BEF kvar med svensk lön på svenska båtar..

  • Realisten

   Om det nu skulle vara så att det endast blir befälhavaren kvar med svenskt avtal så är det iaf en befattning mer än om även den befattningen är Filipiner, Polack, Lettländare etcetera vilket är alternativet.
   Vi kanske inte skall ha så stora ambitioner utan vara glada för det vi kan få?

 • Rolf B Bertilson

  Jag förstår inte hur ”Anonym” nedan kan tänka som han gör. Med svensk tillhörighet skapas naturligtvis svenska jobb både på land och till sjöss. Befälsutbildningen underlättas, redarkontoren kommer att finnas på svensk mark, allt som har med sjöfart att göra får en helt annan situation att utvecklas med en egen stor handelsflotta. Jag hoppas verkligen att den blå skatten snart blir införd. Stort grattis till de som haft möjlighet att direkt påverka detta och inte bara finnas i kommentatorsrutan!

 • Rickard

  Att bara införa en tonnageskatt kommer inte att skapa speciellt många arbetstillfällen för svenska sjömän. Om man däremot inför en tonnageskatt för de redare som väljer att enbart anställa svenskar. Tonnageskatten ska vara så pass låg att de redare som river upp TAP-avtalen TJÄNAR på att göra det. Redarna sparar alltså pengar och den svenska staten går plus för att fler svenskar får jobb och bidrar till samhället i en mycket större utsträckning än vad skatten på redarnas vinster genererade. Antalet jobb till sjöss skapar även jobb iland. För varje miljon i skatteintäkter som sjöfartsnäringen genererar så skapas även 1,6 miljoner i skatteintäkter i det landbaserade klustret av tjänster och varor som knyts till sjöfarten. Det vill säga från hamnar, nybyggnads- och reparationsvarv, förbrukningsvaror, etc… Den direkta och den indirekta påverkan av sjöfarten genererar stora inkomster men även den tredje påverkan som nämns i rapporten, inducerad påverkan, genererar stora summor.
  Denna kombination av åtgärder förespråkas av Svenskarnas parti (SvP) och är en lösning som skapar arbetstillfällen åt svenska sjömän, en blomstrande rederibransch och goda inkomster åt staten.

  • Realisten

   Så mycket bidrag att det kompenserar avskaffande av TAP avtalet eller helt filipinsk besättning är inte ens realistiskt att tänka på. Släpp dom stora ambitionerna och se om vi kan få tex krav på minst en eller två svenskar per svenskägd båt. Bara det hade gett hundratals jobb när man räknar in avlösare.
   Svenskarnas parti vet inte vad dom pratar om. Det är inte 30 talet längre utan en global marknad.

 • Anonymous

  Självklart så blir det en stor ökning av skatteinbetalningen till svenska staten, om anonym nedan inte förstår detta så bör han läsa på lite bättre innan han uttalar sig. Självklart så kommer det även att skapa mera svenska jobb både till sjöss och i land.

 • Anonymous

  Bra jobbat! Fortsätt så.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.