Det var den 30 april 2024 som arbetsfartyget Nole skulle sätta ut nya betongankare till en brygga i fritidsfartygshamnen i centrala Hudiksvall. Vädret var lugnt och det var nästan inga vågor i hamnen. Befälhavaren manövrerade fartyget från dess styrhytt i aktern och två besättningsmän stod vid fartygets kran i fören.
Betongankaret var upphängt i en vajer som gick via kranarmen till en vinsch på fartygets babordssida. Vinschen användes för att lyfta och sänka betongankaret. Under transporten hölls betongankaret nersänkt i vattnet för att minska tyngden och därmed minska påverkan på kranen och fartyget. Kranen kunde rotera 360 grader och var inledningsvis riktad förut.
Kranarmen svängde okontrollerat
Under resan svängde kranarmen okontrollerat ut över fartygets babordssida, sannolikt på grund av att en säkerhetsfunktion i kranen överbelastades, skriver haverikommissionen i sin rapport. Detta ledde till att Nole kantrade och sjönk.
Besättningen kunde ta sig upp på det kantrade fartygets styrbordssida, men hamnade i vattnet när fartyget sjönk. Alla besättningsmedlemmar kunde ta sig in till bryggan, nedkylda men i övrigt oskadda.
Enligt haverikommissionens utredning kapsejsade fartyget eftersom det inte var konstruerat för den belastning som kranen och betongankaret utgjorde. Riskerna med arbetet uppges inte ha varit identifierade. Fartyget sjönk eftersom det inte var konstruerat med reservdeplacement i form av vattentäta avdelningar eller flytkroppar.
Brister i regelverket
Enligt haverikommissionen finns det på systemnivå brister i regelverket som reglerar hur kranar på mindre fartyg får påverka dess stabilitet. Transportstyrelsen rekommenderas därför att förtydliga stabilitetskraven för mindre fartyg med däckskran.
Myndigheten rekommenderas också att se över hur uppgifter i tillgängliga register kan användas inom tillsynen, samt vilka uppgifter som ska rapporteras in i egenkontrollsystemet EKAN.
Rederiet som driver det aktuella fartyget rekommenderas att vidta åtgärder för att förebygga att kranen används på ett sätt som skapar ett farligt krängande moment.