Sjöfartsverkets replik på debattartikel från Lotsförbundet:
Det är sant att administrationen ökat som en konsekvens av ökade krav, men också att Sjöfartsverket tidigare i vissa delar inte uppfyllde lagen. Den största delen handlar om att verket numera har anställd IT-personal istället för IT-konsulter vilket blir både billigare och ger ökad säkerhet. Överlag har säkerhetsarbetet ökat, något som finansierats med extra statliga anslag och alltså inte drabbar sjöfarten. Administrationen ses nu över i syfte att förenkla.
Ett annat problem är lotsningen i sig. Bara mellan 2018 och 2023 har varje lotsad timme ökat i kostnad med 40 procent. Det går idag åt tio procent fler lotsar som genomför sex procent färre lotsningar och som behöver 23 procents mer övertid för att hinna med detta minskade arbete jämfört med för några år sedan. Detta är något vi behöver titta på tillsammans med Lotsförbundet.
Kraven ska fortsatt vara höga, men det måste gå snabbare att bli lots än dagens tolv år.
En lots tjänar idag mellan 50 000 kronor och 100 000 kronor i månaden, men med tillkommande ersättningar finns exempel på månadslöner på en kvarts miljon. Jämfört med andra statliga jobb är det svårt att hävda att lotsarna generellt är underbetalda.
Urvalet för att rekrytera nya lotsar behöver breddas. Kraven ska fortsatt vara höga, men det måste gå snabbare att bli lots än dagens tolv år. Därför har vi tillsammans med Lotsförbundet tagit fram en process med urvalstester, psykologintervjuer och externa bedömningar av kandidater som har behörighet klass 2. Självklart kommer den med klass 1 med längre erfarenhet att ha en fördel i en rekrytering.
Trots ansträngt ekonomiskt läge investerar vi kraftfullt i vår operativa verksamhet. För närvarande har vi investeringsbeslut på drygt 20 nya fartyg, varav de flesta är nya lotsbåtar. Detta är samtidigt en investering i bättre miljöprestanda då nya fartyg är mer bränsleeffektiva och i några fall drivs helt elektriskt.
Vi hoppas att Lotsförbundet vill bidra i arbetet med att hitta metoder och avtal som gör att kostnaden hålls nere samtidigt som säkerheten hålls uppe. Det vill vi arbeta för.
Niclas Härenstam
Kommunikationsdirektör, Sjöfartsverket