Fotograf: Roberto Vongher

Kategori: Haveri | Juridik | Passagerarsjöfart

Rättegångsdatum satt för Schettino

Domstolen i Grosseto har nu beslutat att rättegången mot befälhavaren på Costa Concordia inleds den 9 juli. Fälls Francesco Schettino riskerar han upp till 20 års fängelse.

Åtalspunkterna mot honom gäller dråp samt att han övergav fartyget under pågående evakuering av de runt 4.000 människorna ombord. 32 människor dog i olyckan som inträffade i januari förra året. Domstolen har godkänt rederiet, samtliga överlevande, flera ministerier, kommuner och ön Giglio som käranden. Rättsprocessen kommer att bli utdragen.

Reseförbudet lyft

Schettinos försvarare har redan flaggat för överklagande om han fälls. Enligt försvaret var det snarare befälhavaren som räddade 4.000 liv än förorsakade 32 människors död. I och med att ett datum för rättegången fastställts så har myndigheterna lyft Schettinos reseförbud. Fram till nu har han varit förbjuden att lämna sin hemstad.

Flera personer utreds 

Parallellt pågår en förundersökning mot fem medlemmar av rederiet Costa Croziere för deras inblandning och ansvar för olyckan.

Bärgningsarbetet är nu halvklart. Mer än 400 personer arbetar på bärgningsplatsen med att installera plattformar på botten och montera sponsoner längs skrovsidan för fästen till de vajrar som skall användas för att räta fartyget. Prover tagna fram till nu visar att vattenkvaliteten i havet runt ön Gigilo inte har påverkats av bärgningen. Kostnadsberäkningarna för hela bärgningen är nu uppe i runt USD 400 miljoner.