Sandinge Bogsering och Sjötransporter äger de fyra pråmarna som byWatertruck chartrar.

Fotograf: CMP

Kategori: Hamn/Logistik | Container | Specialfartyg

Nytt svenskt rederi startar

CMP startar ett rederi med pråmskyttlar över Öresund. Rederiet är svenskt, startar i mars och har namnet byWatertruck. Initiativtagare är Thomas Lindblad, tidigare vd för Svitzer Skandinavien.

Tanken med det nya rederiet är att knyta ihop de två hamnarna i Copenhagen Malmö Port, CMP. Johan Röstin, vd för CMP, nappade på Thomas Lindblads idé och CMP blir byWatertrucks ansikte utåt. Och tunga finansiär.

– CMP gör satsningen och jag är med och levererar det praktiska och utrustningen. Det här är ett sätt för CMP att stärka sin strategi att vara en hub för Öresund och Östersjöområdet, säger Thomas Lindblad till Sjöfartstidningen.

Fyra pråmar

Utrustningen består av fyra pråmar och en pushbogserbåt som chartras in från Sandinge Bogsering och Sjötransport i Lysekil. 

– Två eller tre av pråmarna ska gå med containrar och en eller två med torrbulk, som exempelvis biobränsle eller grusmassor, säger Thomas Lindblad.

Han framhåller att pråmtrafiken ska göra CMP och framförallt Öresund mer hållbart ur miljösynpunkt.

– Miljön sparas också eftersom containrarna tar sjövägen i stället för att fastna i trafikstockningar genom Malmö på väg till Köpenhamn. Pråmskytteln ska göra containertransporterna enklare och kostnadseffektivare. 

Bra för kunderna

Han framhåller också att skytteln ska vara ett bra alternativ för hamnens kunder. 

– De kan växla mellan våra terminaler och utnyttja det som för tillfället är bäst. Till exempel när det gäller tomma containrar och fraktpriser.  

Idag är pråmarna och bogserbåten svenskflaggade, men Thomas Lindblad kan inte lova att de kommer att fortsätta vara det.

– Jag hoppas det, men vi vet inte ännu. De kommer i vilket fall som helst att vara flaggade i Skandinavien.

Kommentarer

 • ola

  Kul. Och lycka till, om det blir svenskar ombord vill säga?!

 • Andreas Åsenholm

  Fantastiskt ! Lycka till !

 • Ingvar Bergman

  Förlåt, men det här förstår jag inte. Om pråmarna skall köra bulkvaror typ grus etc lokalt mellan regionerna, så är det begripligt, Men containers ? Om inte det också är en lokal företeelse med containers lokalt ägda, utan att det handlar om ’sjö’-containers ägda av linjerederierna och fraktade med feederlinjer (typ Unifeeder) enligt konossement (fraktbrev) till/från Köpenhamn eller Malmö, då frågar jag mig; skall Unifeeder lägga ner det enda Malmö-anlöpet i veckan och använda byWatertruck för att klara sitt åtagande mot linjerederierna ? Någon annan användning av pråm för denna typ av trafik, ser jag inte.
  Lite mer kött på benen vore önskvärt.

 • Roland Wihlborg

  Fantastiskt! hoppas att det blir Svenskt flagg även i framtiden. Lycka till!!!

 • Före detta Broströms

  Ägarna av pushbogseran har redan personal. Var skulle det nya personal behovet på ombordsidan
  uppstå?. I kort sjöfart blir det mycket omlastnings tid. Dvs dyrt för slut kunden. att köra grus från bergtäckt på Lastbil för att sedan omlasta tja. Och Flaggad i Skandinavien ? Färöarna tillhör väl Danmark. jo och antalet besättning var hur många ?

 • Anonymous

  Jo det blir ju säkert Färöisk, så visst skandinavisk. MEN VILKET betyder ”bekvämlighets” besättning. Öst stat eller philippinsk

  • Anonymous

   Man säger färisk, samt filippinsk. Alla bokstäver små.
   Bekvämlighetsbesättning; menar du låglönebesättning? Besättning brukar inte kallas bekväm.

 • Anonymous

  Lennart Sandinge!

  Mannen bakom Det Norska bogserbåts bolaget som startade i Göteborg för något år sedan. ”Upp som en sol, ner som en pannkaka,”
  Hoppas vi skattebetalare skall slippa betala denna gången !

  Anders Larzon

  • Anonymous

   Nu får du allt förtydliga dig Anders, vad var det skattebetalarna fick betala med Boa?
   Att Boa inte hade den uthållighet i verksamheten som dom först hävdade kan väl heller inte vara Sandinges fel, hans pengar hade inte räckt långt i den affären men det ruskade nog om konkurenterna (dvs Svitzer) lite!

 • Anonymous

  Lycka till! Alltid skoj med ett nytt svenskt rederi. Det visar att branchen inte är helt död i vårt land.

 • Teknisk Chef

  Ja om man jämför små saker som Styrsö bolaget med fornstora dagars Argonaut Tankers eller dom sista ICB eller Front Line och tycker att ni snackar shipping. T.ex ICB Svensk flaggade m/t Vanadis var på 280.000 dwt och det är nog sista gången det fanns ULCC för Svensk Sjöfolk world wide fart.
  Klockan är redan fem över tolv i svenk shipping och har varit så ett bra tag.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.