Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart

Färja kolliderade med pir

Två personer skadades när Scandlinesfärjan Mercandia IV körde in i piren i Helsingborgs hamn.

Halv tio på söndagskvällen kom larm till polisen i Helsingborg om att färjan Mercandia IV, som går i trafik för Scandlines på leden Helsingborg–Helsingör, hade kolliderat med piren på väg in i Helsingborgs hamn.

Enligt Stefan Söderholm på polisens ledningscentral i Skåne var polis och ambulans snabbt på plats och två personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Stort hål i sidan

– De skadade var en kvinnlig passagerare och en man i besättningen som hade flugit in i väggen vid kollisionen. Kollisionen rev också upp ett stort hål i sidan på Mercandia IV, berättar Stefan Söderholm.

Vad som orsakade skadan är ännu oklart, vid ett första förhör ska befälhavaren ha sagt att det var strömt och att han tappat kontrollen över färjan. Polisen kunde också konstatera att han inte varit alkoholpåverkad.

Scandlines ska utreda

En anmälan har nu upprättats om vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada.

Scandlines linjechef Henrik Rörbaek säger till Sjöfartstidningen att de ännu inte kunnat konstatera vad som orsakat olyckan.
– Vi ska utreda vad som har hänt. I första skedet fokuserar vi dock enbart på att passagerare och personal mår bra, säger han.

”Sen brakade det”

Till Helsingborgs Dagblad vittnar passageraren Alexandra Premholt om vad som hände:
– Helt plötsligt ropar de ut ”håll fast, håll fast!”, sen brakade det och så tog det tvärstopp. Det var läskigt men man fattade nog inte vad som hände först. Det var först senare när jag såg att folk hade ramlat och slagit sig.

Totalt befann sig 143 personer ombord på färjan, varav 124 var passagerare.