Fotograf: Arkivbild: Pierre Adolfsson

Kategori: Ekonomi

Betalningslättnader på Sjöfartsverket

Sjöfarten får längre tid på sig att betala Sjöfartsverkets avgifter. Det har myndigheten beslutat, och skälet är att hjälpa branschen under coronapandemin.

Betalningsvillkoren för Sjöfartsverkets avgifter förlängs med ytterligare 30 dagar, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Därmed dubbleras den ordinarie betaltiden, som nu går från 30 dagar till 60 dagar.

– Spridningen av coronaviruset påverkar hela vårt samhälle, och sjöfarten är inget undantag. Genom dagens beslut vill vi nu dra vårt strå till stacken och underlätta för sjöfartsbranschen som just nu befinner sig i en minst sagt svår situation, säger Katarina Norén, generaldirektör vid Sjöfartsverket i ett uttalande.

Gäller samtliga avgifter

Förlängningen av betalningsvillkoren gäller samtliga av myndighetens olika avgifter, som exempelvis lots- och farledsavgifterna.

– Beslutet gäller tills vidare. Detta bidrar till att ge sjöfartsbranschen ett välbehövligt andrum, säger Katarina Norén.

En och en halv miljard per år

Sjöfartsverket största inkomster är farledsavgifter och lotsavgifter. Farledsavgifterna uppgår till cirka en miljard kronor och lotsavgifterna till cirka 500 miljoner kronor per år.

Dagens beslut om betalningslättnader avser nya fakturor från myndigheten. Tidigare utställda fakturor ligger kvar med 30 dagars betaltid.

Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström välkomnar beslutet att förlänga betalningstiden, men efterlyser också fler åtgärder från regeringen.

– Det är bra att Sjöfartsverket gör det de kan för tillfället och förlänger betalningsvillkoren, det är viktigt för våra medlemmar och stärker sjöfarten i detta krisläge. Det är bra och uppskattat att Sjöfartsverket gör detta, men vi önskar att regeringen gör mer i ett läge då svensk industri, svenska arbetstillfällen och svensk samhällsekonomi behöver kraftfulla åtgärder, säger Rikard Engström i en kommentar.