Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart

Amorella i Mariehamn

Sent på lördag kväll fick Amorella tillstånd att för egen maskin gå till Mariehamn.

Lördagens grundstötning i Ålands skärgård förorsakade en meter lång skada i fören på bil- och passagerarfärjan Amorella. På lördag kväll kunde dykarna bekräfta detta och eftersom skadan inte påverkade fartygets stabilitet gav myndigheterna tillstånd att fortsätta till Mariehamn. På resan till Mariehamn eskorterades Amorella av bevakningsfartyget Tursas och bogseraren Harald. Amorella förtöjde i Mariehamn efter klockan ett på natten mellan lördag och söndag.

Efter ankomst till Mariehamn kunde de passagerare som var på väg till Stockholm med Amorella fortsätta sin resa med Rosella, som gjorde en extra tur till Stockholm under natten. De passagerare som var på en dagskryssning från Åbo och skulle ha återvänt med Viking Grace i Mariehamn på lördagen övernattade ombord på Amorella i Mariehamn och återvänder till Åbo med Viking Grace på söndagen.

Amorella fick blackout på lördag vid Julgrund i Ålands skärgård i ett avsnitt där farleden är ytterst trång. Färjan drev på grund med fören klockan 12.40 och blev kvar på sin position för ankar medan skadorna undersöktes och situationen klarlades. Klockan 18.36 drogs Amorella flott av Harald, som opereras av Ålands sjöräddningssällskap, och med hjälp av egen maskinkraft. Därefter ankrade hon upp på nytt för ytterligare dykarbesiktning av skadorna.

Amorella kommer att dockas i Raumo.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.