Även om tillresta besökare möttes av ett kylslaget Mariehamn var det hög stämning när dörrarna till Alandica slogs upp för årets upplaga av Maritime Day på Åland. Minsta lilla utrymme i det väl tilltagna kongresshuset togs tillvara för att ge plats åt alla som ville vara med på årets största sjöfartsevent på Åland. I år slogs rekord med över 800 delegater och över 140 utställare.
Eva Mikkola Karlström som är ordförande för föreningen Ålands Sjöfart, är glad över den stora uppslutningen.
– Det är ju jätteroligt. Vi har rekordmånga utställare och deltagare, och dessutom var det över 400 personer som sprang Mercy Ship Race i hällande regn, och det är ju jätteroligt att så många var med.

Eventet har vuxit rejält sedan det arrangerades första gången 2001 då man samlade 15 utställare och omkring 30 delegater. På den tiden var det främst en rekrtyringsmässa inriktad mot unga, men idag har Maritime Day utvecklats till en viktig mötesplats för det maritima näringslivet i Sverige, Finland och övriga Europa. Idag är det en plats för att knyta kontakter och göra affärer.
Vad beror det då på att den här mötesplatsen vuxit sig allt större?
– Vi vill att folk kommer hit och känner att de kommer och träffar sina vänner, även om det är affärskontakter och delvis konkurrenter. Men vi försöker skapa en familjär mötesplats där alla får komma, och det är kanske det som lite skiljer oss från andra internationella mässor, säger Eva Mikkola Karlström.
Seminarierna en viktig del
Utöver ett stort antal montrar och mingelytor är seminarierna en viktig del av eventet. I år hölls tre seminarier med olika inriktning. Dagens första seminarium med inriktning roro-ropax gav en djupgående inblick i marknadsläget och framtidsutsikter när det gäller olika segment.

Vid Alandias seminarium hölls en paneldiskussion om hur man kan navigera i det förändrade säkerhetsläget i Östersjön. Här var möjliga åtgärder gällande den ryska skuggflottan en dominerande fråga.
Omställningen har gått från idealism till realism
DNV och Wärtsilä stod som värdar för dagens sista seminarium som handlade om olika sätt att möta förändrade krav på marknaden. Batteridrift för att nå dekarbonisering var ett av recepten. Kenneth Widell som är general manager på Wärtsilä lyfte fram att den gröna omställningen inte längre är en hype, utan något som verkligen händer.
– Nu är det en mer realistisk inställning i branschen som utgår från att det innebär kostnader att släppa ut koldioxid. Omställningen är inte längre bara vackra ord i en powerpoint. Nu görs åtgärder som utgår från de kostnader och fördelar som finns med olika alternativ.

Med på dagens sista seminarium deltog också Wista Internationals ordförande Elpi Petraki. Hon har lång erfarenhet från sjöfartsindustrin i Grekland, och reflekterade över det faktum att hon var en av få kvinnor i seminarierepanelerna under dagen.
– Vi befinner oss i en mycket omvälvande fas inom sjöfarten, men vi lämnar hälften av befolkningen utanför det här arbetet. Jag är säker på att det finns många kompetenta kvinnor i företagen här. Om de inte känner sig tillräckligt förbereredda för en sådan här roll behöver företagen se till så att de blir det, säger Elpi Petraki.