Den övergång till fossilfri drift och aktivt fokus på energieffektivisering som nu sker inom sjöfarten kan ge stora möjligheter och konkurrensfördelar för svensk och europeisk sjöfart. Det var ett av budskapen som hördes när eventet Maritime Meet Öckerö arrangerades för andra gången. I år stod energieffektivitet i fokus, men även sjöfartens stora behov av kompetensförsörjning fick stort utrymme.
Den stora utmaningen för rederier och maritim industri handlar om att gå för att utveckling, regelverk och investeringar sker i samma takt. Det är ett komplext landskap att navigera i med en mängd olika nya regleringar som just nu träder i kraft.
Visade att globala regler ändrar spelplanen
Joel Edman som är Global Aftersales Manager på Bergs Propulsion höll en presentation som fokuserade mer på det kommersiella perspektivet på energieffektivisering. Han presenterade de många olika regelverk som sjöfarten behöver anpassa sig till. Allt från CII till EU ETS och Fuel EU Maritime. Fram till nu har många av regelverken bara gällt sjöfarten i Europa, men att IMO nu enats om gemensamt regelverk för hela världen ändrar spelplanen.
– Med start 2027 kommer det här gälla för hela världen, och det förändrar spelreglerna. Vi i Europa som redan haft krav på oss ligger nu bra till, och om man är väl förberedd har man en jättebra position, säger Joel Edman.
Globala bindande regler skapar alltså stora möjligheter för dem i branschen som navigerar snabbt. Bergs Propulsion har sitt huvudsäte på Öckerö och Hönö, men har nio kontor runt om i världen och ungefär 300 anställda. Av alla fartyg i världen med en ställbar propeller är ungefär var sjätte levererad av Bergs, berättar Joel Edman.
Han lyfter fram att man strävar efter maximal energieffektivitet i det man gör. Det är viktigt att utgå från ett fartygs operationsprofil. Och det behöver inte alltid vara bästa lösningen att bygga nytt. Befintliga fartyg kan vinna mycket på att uppdateras.
– Med relativt små medel går det att investera så att man hamnar i närheten av ett nybyggt fartyg i effektivitet, men kanske till en femtedel av kostnaden mot att bygga nytt.

Ser en grön framtid
På plats fanns också Donsörederiet Sirius Shipping som är ett av de svenska rederier som satsat på energieffektiva nybyggen de senaste åren. Benjamin Fhager som är Environmental Manager & Technical Coordinator på Sirius pekade också på att deras kunder, de stora energibolagen, också genomgår en grön omställning just nu. Från att i stort sett bara transporterat fossila produkter utgörs nu upp till 50 procent av lasterna av biobränslen.

– Vi ser att framtiden ser grön ut. Våra kunder som är energiproducenter i norra Europa satsar på att ställa om. Det är jättehäftigt att kunna vara med på den här resan och därför våga bygga sju nya fartyg.
Sirius vd Jonas Backman berättade att det viktigaste är att förstå kundernas framtid och hur våra oljeprodukter och energiprodukter kommer att se ut i framtiden.
– Vi behöver tänka 30 år framåt när vi gör en investering. Det är inte helt lätt för ett litet familjeägt rederi.

Lyfte vikten av svensk flagg
En annan väldigt stor utmaning för sjöfarten i Sverige handlar om frågan om svensk flagg, säger Jonas Backman.
– Det finns saker idag som i det maritima klustret inte talar om. Vi har inte talat om svensk flagg. Idag har vi cirka 80 fartyg kvar i svenska handelsflottan, men vi kontrollerar nästan 400 fartyg från Sverige. Det här är ett jättebekymmer.
Maritime Meet arrangerades på Öckerö den 6 maj av Öckerö kommun och Öckerö företag. Åsa Burman, moderator och verksamhetschef på Lighthouse, modererade under seminariet. Dagen var uppdelad i tre temablock: Forskning och innovation, myndigheter och regelverk, samt kompetensförsörjning.