Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Hamn/Logistik | RoRo

Trelleborg och Ystad vill gå i hamn med samarbete

Kommunerna i Trelleborg och Ystad har startat en förstudie med målsättningen att bilda ett gemensamt hamnbolag. Det för andra gången på fem år.

Istället för att vara konkurrenter i samma segment vill Trelleborg och Ystad hitta en väg till samarbete genom att bilda ett gemensamt hamnbolag. Det enligt tidningen Trelleborgs allehanda.

Båda hamnarna har roro-trafik som sin huvudverksamhet med färjelinjer till Tyskland, Polen, Litauen och danska Bornholm. Initiativet till att utreda frågan om ett samarbete kommer från Trelleborg och kommunstyrelsen i Ystad har gett klartecken till att börja göra utredningen. 

– Vi har samma kunder, och ett samarbete gör att vi skulle kunna stärka konkurrenskraften, säger Trelleborgs kommundirektör Fredrik Geijer till tidningen.

Blev inget för fem år sedan

Frågan är inte ny. För fem år sedan lyftes den av politiker från de båda kommunerna, vilket även då resulterade i en utredning om att bilda ett gemensamt hamnbolag. Men den gången drog sig Trelleborg ur på grund av politisk oenighet.

Verksamheterna i de båda hamnarna är inte bara att slå ihop över en natt. I Trelleborg äger exempelvis hamnbolaget hamnen som verksamheten bedrivs i, men i Ystad är det kommunen som äger hamnen och som i sin tur arrenderar ut den till det kommunala bolaget Ystad hamn logistik AB.

Ska stärka båda parter

Någon exakt tidsplan för arbetet finns inte ännu. Nästa steg blir att kommundirektörerna och ekonomicheferna i de båda kommunerna ska fortsätta utredningsarbetet tillsammans med hamncheferna i respektive hamn.

– Vi har kommit överens om att göra en förstudie hur man kan utveckla hamnarna på sydkusten med syfte att stärka båda hamnarna, säger Fredrik Geijer till tidningen.

Ystads kommunalråd Kristina Bendz (M) är positiv till ett samarbete mellan de båda kommunernas hamnar.

– Vi står inför stora utmaningar och investeringar. Tillsammans har vi större möjlighet att hantera det. Medan två små hamnar löper risk att spelas ut mot varandra, kan ett samarbete stärka vår konkurrenskraft, säger hon till Trelleborgs Allehanda.

Över fyra miljoner passagerare

Hamnarna i Trelleborg och Ystad är bland de största i landet när det kommer till roro- och passagerartrafik med över fyra miljoner passagerare totalt. Enligt statistik från Trafikanalys är Ystad tredje största hamn i landet med 2,3 miljoner passagerare under förra året. Trelleborg ligger på femte plats med 1,8 miljoner passagerare under 2019.