Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Färjorna trafikerar åter Mariehamn

Tallink kommer att omdirigera fartygen Baltic Princess och Galaxy som trafikerar rutten Åbo–Åland–Stockholm till att åter gå via Mariehamn i stället för Långnäs från och med torsdag 28 maj 2020. Det uppger företaget i ett pressmeddelande.

Fartygen omdirigerades till Långnäs i stället för Mariehamn den 23 mars 2020 till följd av rese- och hamnrestriktioner under coronakrisen. Fartygen har fortsatt att gå via Långnäs för att förse Åland med viktiga förnödenheter under de senaste två månaderna.

Allteftersom virussituationen förbättras i regionen och vissa av de begränsningar som gällt under de senaste månaderna nu gradvis upphävs, har myndigheterna beslutat att tillåta att färjetrafik till Åland åter anlöper huvudhamnen i Mariehamn på dagturerna från denna vecka.

Två fartyg

För närvarande trafikerar endast två av Tallinks fartyg mellan Finland och Sverige. Denna trafik har upprätthållits under hela krisen för att säkerställa den viktiga frakten av varor mellan de två länderna. Baltic Princess och Galaxy tillhandahåller fortfarande främst frakttransporter, men transporterar även passagerare som har rätt att komma in i destinationslandet.

Även Viking Line

Viking Line meddelar likaså att rederiet återupptar anlöpen av Mariehamn på dagturerna mellan Stockholm och Åbo. Viking Line har två fartyg i trafik på denna linje, Viking Grace och Amorella.