Fotograf: Arctech Helsinki Shipyard

Kategori: Skeppsbyggnad | Fartygsutrustning | Folk/företag

STX säljer Arctech till ryssarna

STX säljer nu hela sin aktieportfölj i det Helsingforsbaserade varvet Arctech till ryska statsägda United Shipbuilding Corporation.

STX Finland har kämpat med dålig lönsamhet och brist på beställningar och den 16 september i år lade man ner Raumovarvet, nu kommer nästa drastiska åtgärd – bolaget säljer sitt 50-procentiga ägande i Arctech Helsinki Shipyard till ryska United Shipbuilding Corporation som därmed blir ensam ägare till varvet med 400 anställda, rapporterar finska och ryska medier. 

Arctech har liksom STX dragits med ekonomiska problem och i en intervju med den ryska tidningen Kommersant säger United Shipbuilding Corporations kommunikationschef Aleksei Kravchenko att prislappen ligger under EUR 20 miljoner och att bolaget räknar med att det blir lättare att säkra ordrar från ryska rederier och myndigheter nu när produktionen hamnar under fullständig rysk kontroll.

Varken Arctech eller STX informerar om affären på sina respektive hemsidor. Arctech har sitt huvudfokus på isgående fartyg, i april överlät man det andra av två arktiska offshore supplyfartyg till ryska Sovcomflot.

STX Finland har nu kvar Åbovarvet där man i nuläget sysselsätter omkring 1.350 personer.