Fotograf: Stockholms Hamnar

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Stockholm bland de största

Med tolv miljoner resenärer är Stockholms Hamnar i samma storleksklass som Helsingfors, som beskriver sig som den största passagerarhamnen i Europa.

Stockholms Hamnar är, enligt ett pressmeddelande, Sveriges största passagerarhamn och en av de största i Europa. Under 2017 reste drygt tolv miljoner färje- och kryssningspassagerare via Stockholms Hamnar. Den största delen, cirka elva miljoner, är färjepassagerare som reser till och från Finland, Baltikum, Polen, Ryssland och Gotland.

– Färjepassagerarna spelar en stor roll för turistnäringen som är den snabbast växande basnäringen i Sverige. De spenderar runt fem miljarder kronor i Stockholmsregionen på till exempel shopping och restaurangbesök, fyller sju medelstora hotell varje dag och ger över 4.000 arbetstillfällen, säger Stefan Hansson, styrelseordförande i Stockholms Hamn, i ett pressmeddelande.

Tre hamnar

I hamnbolaget Stockholms Hamnar ingår hamnarna i Stockholm, Nynäshamn och Kapellskär. Från dem kan man resa med färja till tolv destinationer. Räknat i antal passagerare är destinationerna i storleksordning Åbo, Helsingfors, Mariehamn, Visby, Tallinn, Riga, Nådendal, Ventspils, Gdansk, Paldiski, Sankt Petersburg och Gdynia.

– Vi har investerat och gjort stora ombyggnationer i Värtahamnen och Kapellskär för att skapa bra förutsättningar att utvecklas och växa som färje- och kryssningsdestination. Som Sveriges största passagerarhamn fungerar färjorna som en bro över till Finland och våra grannländer i öst, säger Johan Castwall, vd för Stockholms Hamnar.

Rekordmånga kryssningsfartyg

Säsongen för de internationella kryssningsfartygens besök i Stockholm sträcker sig från maj till oktober. Ombord på dessa fartyg finns cirka en miljon passagerare. Under 2017 nådde Stockholms Hamnar passagerarrekord för internationella kryssningar och i år är redan 280 fartyg inbokade, vilket blir nytt rekord.