Fotograf: Stena

Kategori: Tank | Kultur

Stena Paris till Paris

Det franska nationella sjöfartsmuseet Musée National de la Marine i Paris har beslutat att ställa ut en modell av P-MAX-fartyget Stena Paris. Modellen togs emot vid en ceremoni i fredags. 

Enligt Kim Ullman, vd för Concordia Maritime som ihop med franska energibolaget Total utvecklade P-MAX-fartygstypen och som idag äger Stena Paris, är det två orsaker till att museet vill ställa ut just Stena Paris.

– Dels är det den unika fartygstypen i sig – att konceptet togs fram för att få skapa ett så säkert fartyg som möjligt – dels är det samarbetet mellan oss och det franska bolaget, vilket också anses vara unikt. 

Lång process

Kim Ullman berättar att det inte är vilka fartygsmodeller som helst som ställs ut på det franska sjöfartsmuseet. 

– Nej, det är en lång process att få ställa ut där och en jättestor och prestigefylld sak. Det är verkligen inte så att de tar emot vilka modeller som helst.

Byggd 2005 

Stena Paris byggdes år 2005 på Brodosplit-varvet i Kroatien och uppges vara ett av världens säkraste och mest ekonomiska tankfartyg vad gäller transportkapacitet. 

”Låt oss se Stena Paris som en viktig och god symbol för svenskt och franskt samarbete och för säker sjöfart världen över. För mig personligen är det här en högtidlig stund och vi är tacksamma över möjligheten att lyfta den marina säkerheten som alltid varit en av våra allra största drivkrafter,” säger Dan Sten Olsson, vd för Stena AB, i en skriftlig kommentar.