Stena Vinga återkommer till Göteborg i juli.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Stena Line tror på högsäsong – flyttar hem Stena Vinga

Efter att Sverige under måndagen lättat på reserestriktionerna för inresor från Danmark och övriga Norden har nu Stena Line beslutat att återigen sätta in en tredje färja mellan Göteborg och Fredrikshamn.

Under coronapandemin har passagerarantalet på Stena Lines linje mellan Göteborg och Fredrikshamn minskat drastiskt och fokus har i stället legat på frakten. Linjens tredje färja, Stena Vinga, har fungerat som vikarie i rederiets linjenät och under de senaste månaderna varit en förstärkning mellan Travemünde och Liepaja.

En efterlängtad dag

I takt med att reserestriktionerna i både Sverige och Danmark har lättat har passagerartrafiken åter ökat, vilket fått Stena Line att fatta beslut om att flytta tillbaka Stena Vinga till trafiken mellan Göteborg och Fredrikshamn från den 5 juli. Därmed kommer linjen åter att trafikeras av tre färjor, Stena Danica, Stena Jutlandica och Stena Vinga.

– Vi har väntat på detta och är otroligt glada över att äntligen känna vind i seglen. Vi vet att det finns ett stort uppdämt sug efter att få komma ut och resa och det syns i våra bokningssiffror för sommarens högsäsong som börjat ta fart från skolavslutningarna och framåt, säger Elisabeth Lönne, ansvarig för Stena Lines Danmarkslinjer i ett pressmeddelande.

Totalt kommer de tre färjorna att göra närmare 80 seglingar per vecka.

En av Stena Lines största passagerarlinjer

Linjen mellan Göteborg och Fredrikshamn är en av Stena Lines största och viktigaste passagerarlinjer och enligt rederiet reser fler än en miljon svenskar och danskar med färjorna under ett normalår, men också tyskar, norrmän och holländare.

Passagerare med bil ökar mest från samtliga länder, men även gruppresor med buss och så kallade dagsturer från Sverige, där fotpassagerarna inte går i land i Danmark, har ökat. Till skillnad från tidigare år ser rederiet nu att fler väljer att boka tidigt, men flexibelt.

– Vi ser ett tydligt behov av flexibilitet med möjlighet för våra kunder att ändra sina resplaner med kort varsel och det är främst flexibla biljetter som bokas. Våra kundundersökningar visar också att våra passagerare uppskattar de extra säkerhetsåtgärder vi infört ombord för att säkerställa en säker resa, men också möjligheterna att röra sig fritt och andas frisk havsluft som färjan möjliggör, säger Elisabeth Lönne i pressmeddelandet.