Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad | Ekonomi | Passagerarsjöfart

Stena Line diskuterar med facken

Hundratals mindre och större åtgärder diskuteras när Stena Line fram till utgången av 2015 ska förbättra sitt resultat med 1,3 miljard kronor.

Därför diskuterar Stena Line även bemanningen på fartygen, men ingen har varslats. Så här kommenterar Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line, situationen just nu:

– Vi startade ett stort besparingsprogram inom Stena Line 2013 och förhandlingarna är en del i det arbetet. Vi startade i mitten av januari och tittade på befälssidan. Vi pratar med facken och diskuterar och ser vad vi kan komma fram till i den delen. Det finns inget konkret ännu att säga varken i antal eller exakt hur det blir, säger han till Sjöfartstidningen.

Trots uppgifter i media har alltså ingenting nytt hänt i sak sedan Stena Line i höstas meddelade om sitt stora besparingsprogram. Det gäller att spara och samtidigt öka intäkterna.

– Vi ska göra en resultatförbättring med 1,3 miljard till och med 2015.Det är ett antal olika åtgärder som vi måste genomföra för att nå dit. Där ingår bland annat att titta på personalsidan och fartygens bunkerförbrukning. Vi jobbar också med prissättningen för att sälja fler resor och vi ska öka intäkterna ombord. Just nu har vi en process där det pågår 170 olika aktiviteter, antingen kostnadsbesparande eller intäktshöjande, det är en massa små och stora åtgärder, säger Waltersson.