Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Politik | Ekonomi

Regeringen nobbar Kustbevakningen

Kustbevakningen behöver mer pengar för att klara verksamheten – men regeringen ger kalla handen även om man lovar att titta på frågan.

I regeringens budgetproposition får Kustbevakningen inte de ökade anslag man krävt för att få bukt med ekonomin. Enligt myndigheten brottas man med ökade drift- och underhållskostnader för fartyg och flygplan beroende på stora prisökningar för bränsle och underhåll, avskrivningskostnader och att nya uppgifter och andra tidigare förändringar av verksamheten har genomförts med ingen eller begränsad anslagstilldelning.

”Kustbevakningen har sedan 2007 genomfört flera besparingar och rationaliseringar. Ekonomisk återhållsamhet och restriktivitet till nyanställningar har varit nödvändigt”, skriver myndigheten i en kommentar till budgetproppen.

Regeringens linje oklar

Kustbevakningen som ligger under försvarsdepartementet hade ansökt om ytterligare anslag för 2015 med 57 miljoner kronor och från och med 2016 med 133 miljoner kronor, varefter det totala årliga anslaget skulle vara 1,13 miljarder. Men regeringen föreslår istället 1,046 miljarder (2014), 1,027 miljarder (2015), 1,043 miljarder (2016) och 1,064 miljarder (2017). 

”Kustbevakningen har aviserat om ekonomiska underskott från och med 2015. Regeringen ser allvarligt på Kustbevakningens avisering om kommande ekonomiska underskott och avser, i en samlad process i Regeringskansliet, inleda ett arbete i syfte att skapa balans mellan verksamhet och ekonomi”, skriver regeringen i budgetpropositionen utan att precisera vilken typ av åtgärder man tänker sig – anslagsökningar, förändrat myndighetsuppdrag eller annat.

Sänka kostnaderna

Regeringens otydlighet skapar förstås oro och Kustbevakningen hoppas nu att regeringen ska presentera ökade anslag i vårproppen, om inte så måste man, enligt myndigheten, vidta åtgärder för att sänka kostnaderna. 

”Övervakning och kontroll till sjöss som bidrar till ordning, säkerhet och god miljö skulle minska och i vissa fall upphöra helt”, skriver Kustbevakningen.

Kommentarer

 • Anonymous

  ”Bidra till god miljö” ?
  Deras fartyg bränner fossila bränslen när de tuffar omkring ute på havet. De smutsar ju ner lika mycket som andra fartyg.

 • Axel Pettersson

  Lägg ner hela kustbevkningen och skänk 1 miljard till SSRS.

 • Jan

  Låt kustbevakningen bli en del av försvarsmakten det finns mycket att vinna på det.

 • Anonymous

  Läs artikeln om Zebron. Tyvärr skulle nog sådana och liknande händelser vara betydligt vanligare om det inte fanns nån risk att torska! Var och en som kör bil kan ju se till sig själv och hur det är med hastighetsgränser och annat.

 • Jonas

  Vid upphandling av nya fartyg borde större hänsyn tas mot lokala Svenska leverantörer istället för att gå på prislapp. Nu sitter det utrustning som är dyr att underhålla och närmsta service rep kanske ligger i Oslo eller Rotterdam. Tänk långsiktigt, båtarna skall leva ca 30år…

 • Charlie JCC

  Det gladjer mig att aven dessa manga ggr pellejonsar blir tvugna att borja se pa pengar istallet for att spratta ivag dem pa en massa onodiga saker, det finns nog en hel del att andra pa i deras satt att jobba.

 • Insikten

  Kustbevakningen har haft en jetski gömd i vikarna runt Vaxholm för att kunna göra alkoholprov på snurrebåtsförare på väg hem från krogen 04:00 lördagmornar. Det var säkert lönsamt…

 • Andreas Åsenholm (SD)

  Det bör utredas vilket departement som skulle vara mest lämpligt att ta hand om KBV.jag tror att försvarsdepartementet är nog lite fel instans med tanke på KBVs uppgifter.

 • Anonymous

  kbv-myndighetens verkningsgrad har nu hunnit ifatt beslutsfattarna. klyv organisationen med ”pistol och alkometer sysslorna” till en rikstäckande sjöpolis och övrigt till någon civil sjöfartsmyndighet

 • Anonymous

  Äntligen har regeringen vaknat det var på tiden

 • Jan

  Det är verkligen på tiden att regeringen får upp ögonen för denna kapitalförstöring.
  Kustbevakningen är en klubb för inbördes beundran som handlar utrustning helt utan tanke på pris eller behov.

 • Capt. Bull

  Nu får de väl dra ned på alla kvälls- natt- och helgpatruller. Blir väl att nöta Kaj 24/7. Det blir ju miljövänlig hamnbevakning, ”Swedish Portguard”
  Men nya fina båtar har de i uppsjö. Kan dessa nyttjas till något annat vid kaj?

 • Anonymous

  departementet för sjöfart och infrastruktur torde passa bättre, näringsdepartementet….

 • Sednatho

  Guldgalonerad personal i överflöd, stylande på stora svindyra plåtschabrak till ingen nytta…kan bara visa RÖDA siffror i budgeten!
  Tänk om, tänk rätt..

  Sjöbefäl i 40 år.

  • Anonymous

   Nu har ju KBV inte till uppgift att tjäna pengar så ”röda siffror” är väl liksom en del av dealen?

 • gullan

  Varför inte sälja av en av höghusen! Ett fartyg på vardera sida om Sverige bör väl räcka.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.