Fotograf: Arkivbild

Kategori: Passagerarsjöfart | Haveri

Nej till Scandinavian Star-utredning

Den norska justitieministern Grete Faremo (Arbeiderpatiet) kommer inte att kräva att den norska riksåklagaren gör en ny utredning av branden på Scandinavian Star. 

Beskedet kommer knappt en månad efter att en fristående expertgrupp presenterat en ny utredning av branden där de hävdar att branden anlades av besättningsmedlemmar i syfte att lura försäkringsbolaget på pengar. Samtidigt krävde den självutnämnda expergruppen att berörda myndigheter utför en dansk-norsk utredning av skuldfrågan.

Men någon sådan tycks det alltså inte bli. Enligt Grete Faremo är det riksåklagarens sak att avgöra om det behövs en ny utredning, och hittills har denne sagt nej till en sådan.

Expertgruppen som kräver en ny utredning kritiserar beslutet och anser å sin sida att riksåklagarämbetet är jävigt och inte bör delta alls i en ny utredning.  

Branden ombord på Scandinavian Star inträffade 1990 då fartyget befann sig strax utanför Lysekil. 159 personer omkom i branden. 

Kommentarer

 • Matros

  justitieministern är ni rädda att få reda på sanningen ??

 • Neptunus

  Man vill hålla ansvariga fria från ansvar om och så länge det bara går. Det är alltid ”någon annans” fel. Mönstret känns igen och kan t ex appliceras även på fallet m/s Estonia.

 • justitia

  Sanningen kanske besvärar någon högt uppsatt person

 • Gisle Weddegjerde

  Enda et idiotisk feilsitert nyhetsoppslag. Den Norske justisministeren har respondert på et brev om hun kan instruere riksadvokaten. Hun har aldri sagt at saken ikke skal opp igjen

 • janne.

  Hej, klart att man vill skydda personer i högre staällningar,så har det alltid varit,det var ju en massa fuffens men den här affären,och okunnigt folk omord,se ara Estonia olyckan,finns ju hur mkt oklarheter som helst,och varför var det så brådis o täcka över henne,har aldrig gjorts någon stans i hela välden,ngt var det ,,tänk efter,av den anl skulle hon bärgats,men se det gick inte.det hade varit gott åt sittande regering,

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.