Kategori: Passagerarsjöfart | Haveri

Skräckfärden över för Carnival Triumph

Mardrömmen för passagerarna och besättningen på det amerikanska kryssningsfartyget Carnival Triumph är nu över. Strax efter klockan nio på torsdagskvällen lokal tid bogserades fartyget i hamn i Mobile på USA:s sydkust.

Under de senaste dagarna har amerikansk media rapporterat om de fruktansvärda sanitära förhållandena ombord på Carnival Triumph under de fyra dygn det drev omkring i Mexikanska golfen utan ström. När en brand bröt ut i söndags i fartygets maskinrum upphörde nämligen inte bara motorerna att fungera. Även så gott som all elförsörjning slogs ut, vilket fick till följd att både avloppssystemet och luftkonditionering kollapsade.    

– Det är fruktansvärt, det är det värsta jag har varit med, sade passageraren Ann Barlow till CNN.

En annan passagerare, Debra Rightmire, bekräftade att de sanitära förhållandena varit bedrövliga.  

– Det blir värre för varje timme. Hyttmattorna är blöta av urin och vatten. Toaletterna svämmar över i hytterna och vi tvingas sova i gångarna, sade hon till CNN.

Slogs om maten

Enligt uppgifter i amerikansk media tvingades många också sova utomhus till följd av stanken inne i fartyget, bland annat till följd av att det har runnit avloppsvatten längs väggarna. Endast fem toaletter ombord har fungerat och många passagerare hade inte något annat val än att uträtta sina behov i plastpåsar eller spänner.

Brett Nutt, vars fru befann sig ombord på fartyget, berättade för CNN:

– Stanken är vidrig, folk blir sjuka och man kräks överallt. 

Ett ytterligare problem har varit den akuta matbristen, något som Brett Nutt kunde bekräfta: 

– Folk slåss om maten. De beter sig som vilddjur. 

”Helt omänskligt”

Efter att fartyget anlöpt Mobiles hamn berättade passageraren Jacob Combs för nyhetsbyrån Reuters att han nu såg fram emot att få använda en riktig toalett och slippa känna stanken av avföring.  

– Ni kan ju själva föreställa er snusket. Det har varit helt omänskligt, sade Jacob Combs och fortsatte:

– Folk var helt galna och använde handfat och duschar som toalett. Sedan fick besättningen gå in och göra rent.

Kryssningsrederiet Carnival Cruise Lines har tidigare i veckan utlovat att passagerarna kommer att få pengarna tillbaka för biljetten och dessutom ersättning för eventuella utlägg. Sent igår kväll sa man också att varje passagerare dessutom kommer att 500 dollar (motsvarande omkring 3.350 kronor) som kompensation för de ”mycket påfrestande omständigheter” som rått ombord – något som inte alla verkade tycka var tillräckligt:

– 500 dollar för att att se urin och avföring skvalpa omkring i korridorerna, sova på golvet, inte ha någonting att äta, att se folk slåss över mat? Vad är egentligen det känslomässiga priset för det? Det kan du inte sätta något belopp på, sade Mary Poret till CNN och vars 12-åriga dotter fanns med ombord.

Ingen skadades vid branden 

När branden startade befann sig fartyget utanför Yucatanhalvön. Enligt rederiet Carnival Cruise Lines skadades ingen av de omkring 3.100 passagerarna och 1.000 personer i besättningen som befann sig ombord på fartyget vid branden. 

Enligt rederiet utlöstes det självutlösande brandsläckningssystemet och släckte branden innan den hann sprida sig från det aktra motorrummet där den startade. 

Carnival Triumph är byggt 1999 och är på 101.000 bt. 

Kommentarer

 • Andreas

  Självutlösande brandsläckningssystem vet jag existerar men automatiska brandsläckare har jag aldrig sett…

 • Lars Andersson

  Hej Andreas, tack för påpekandet. Där gick det visst lite fort med formuleringen, så en korrigering görs omgående!

  Lars Andersson
  Reporter Sjöfartstidningen

 • Anonym

  Nu är ordet ”lyxkryssare” ett missbrukat ord. Det finns kanske runt ett 20-tal fartyg som kan kallas det. Bland dessa återfinns definitivt inte Carnival Triumph som är typisk mass-market produkt.

 • Thure Malmberg

  Bra Anonym! Äntligen någon som förstår distinktionerna; det finns inte många verkliga lyxkryssare i världen. Men benämningen missbrukas vårdslöst både i Sverige och Finland. Semesterkryssare är ju längre och kanske lite otympligt, men utan vidare mer adekvat.

 • Johan Gunnbäck

  Håller också med anonym! Lyxkryssare är ett missbrukat ord. Carnival Triumph är en ”low budget” tingest, liksom flera av Carnivals skepp. Carnival Corp. är en paraplyorganisation som är ägare till många rederier. Bland annat Costa Crociere och MSC Crusies. De senare seglar under italiensk flagg och bör undvikas om man önskar en avkopplande och trevlig kryssnng utan irritation.

 • F.d. befäl på Beauport

  Med låga priser kommer kunder som oftast saknar både vett och sans. Jag har kört passagerare mellan Marocko och Frankrike. Det var sannerligen inte roligt. Och det spelade ingen roll om alla sanitära funktioner, hytter och restauranger var i bra skick. Passagerarna betedde sig som grisar ändå (om uttrycket ursäktas). Hade bl.a. 48 brandsläckare som utlöstes en timme efter avgång Nador…

 • Anonym

  Msc har inget med Carnival att göra.

 • Tomas Nilsson

  Hur man kan åka på kryssning, medveten om det totala miljösvineriet, kan vara höjden av egoism. Dessa vedervärdiga båtar borde förjbjudas.

  • Henrik H

   Du verkar inte veta mycket om hur ett modernt kryssningsfartyg fungerar.
   ’totala miljosvineriet’? vet du overhuvudtaget vad du pratar om?
   Har du arbetat ombord pa nagot modernt kryssningsfartyg?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.