Kategori: Passagerarsjöfart | Haveri

Skräckfärden över för Carnival Triumph

Mardrömmen för passagerarna och besättningen på det amerikanska kryssningsfartyget Carnival Triumph är nu över. Strax efter klockan nio på torsdagskvällen lokal tid bogserades fartyget i hamn i Mobile på USA:s sydkust.

Under de senaste dagarna har amerikansk media rapporterat om de fruktansvärda sanitära förhållandena ombord på Carnival Triumph under de fyra dygn det drev omkring i Mexikanska golfen utan ström. När en brand bröt ut i söndags i fartygets maskinrum upphörde nämligen inte bara motorerna att fungera. Även så gott som all elförsörjning slogs ut, vilket fick till följd att både avloppssystemet och luftkonditionering kollapsade.    

– Det är fruktansvärt, det är det värsta jag har varit med, sade passageraren Ann Barlow till CNN.

En annan passagerare, Debra Rightmire, bekräftade att de sanitära förhållandena varit bedrövliga.  

– Det blir värre för varje timme. Hyttmattorna är blöta av urin och vatten. Toaletterna svämmar över i hytterna och vi tvingas sova i gångarna, sade hon till CNN.

Slogs om maten

Enligt uppgifter i amerikansk media tvingades många också sova utomhus till följd av stanken inne i fartyget, bland annat till följd av att det har runnit avloppsvatten längs väggarna. Endast fem toaletter ombord har fungerat och många passagerare hade inte något annat val än att uträtta sina behov i plastpåsar eller spänner.

Brett Nutt, vars fru befann sig ombord på fartyget, berättade för CNN:

– Stanken är vidrig, folk blir sjuka och man kräks överallt. 

Ett ytterligare problem har varit den akuta matbristen, något som Brett Nutt kunde bekräfta: 

– Folk slåss om maten. De beter sig som vilddjur. 

”Helt omänskligt”

Efter att fartyget anlöpt Mobiles hamn berättade passageraren Jacob Combs för nyhetsbyrån Reuters att han nu såg fram emot att få använda en riktig toalett och slippa känna stanken av avföring.  

– Ni kan ju själva föreställa er snusket. Det har varit helt omänskligt, sade Jacob Combs och fortsatte:

– Folk var helt galna och använde handfat och duschar som toalett. Sedan fick besättningen gå in och göra rent.

Kryssningsrederiet Carnival Cruise Lines har tidigare i veckan utlovat att passagerarna kommer att få pengarna tillbaka för biljetten och dessutom ersättning för eventuella utlägg. Sent igår kväll sa man också att varje passagerare dessutom kommer att 500 dollar (motsvarande omkring 3.350 kronor) som kompensation för de ”mycket påfrestande omständigheter” som rått ombord – något som inte alla verkade tycka var tillräckligt:

– 500 dollar för att att se urin och avföring skvalpa omkring i korridorerna, sova på golvet, inte ha någonting att äta, att se folk slåss över mat? Vad är egentligen det känslomässiga priset för det? Det kan du inte sätta något belopp på, sade Mary Poret till CNN och vars 12-åriga dotter fanns med ombord.

Ingen skadades vid branden 

När branden startade befann sig fartyget utanför Yucatanhalvön. Enligt rederiet Carnival Cruise Lines skadades ingen av de omkring 3.100 passagerarna och 1.000 personer i besättningen som befann sig ombord på fartyget vid branden. 

Enligt rederiet utlöstes det självutlösande brandsläckningssystemet och släckte branden innan den hann sprida sig från det aktra motorrummet där den startade. 

Carnival Triumph är byggt 1999 och är på 101.000 bt.