Fotograf: Viking Line

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

Koncept Stockholm inreder Viking Line-nybygge

Viking Line anlitar arkitektkontoret Koncept Stockholm för att inreda det nybygge som har beställts från Kina för leverans 2020.

En arbetsgrupp om tio personer på Koncept Stockholm är redan är i full färd med planeringen. Arbetet leds av Niclas Makowsky och Ann Marie Ekroth som tidigare också ansvarat för inredningen av bland annat hotellen Haymarket och Grand Central by Scandic i Stockholm samt Copperhill Mountain Lodge i Åre.

– Valet stod mellan flera välrenommerade arkitektkontor där Koncept Stockholm stack ut med sin mycket attraktiva kombination av skandinavisk lätthet och lekfullhet. För Viking Line är det dessutom viktigt att design och interiör bidrar till en lockande reseupplevelse för alla våra målgrupper, från kryssningsresenärer och reguljärresenärer till alla de som arbetar med den omfattande frakttrafiken mellan länderna. Det är en utmaning som vi ser att Koncept Stockholm kommer att hantera med fingertoppskänsla och hög kompetens, säger Jan Hanses, vd Viking Line Abp i ett pressmeddelande.

Första fartyget

För Koncept Stockholm blir detta det första inredningsuppdraget på ett fartyg.

– Vi har däremot gjort allt det som är innehållet i ett fartyg som restauranger, barer, spa, hotell och butiker, säger Niclas Makowsky, partner på Koncept Stockholm, till Sjöfartstidningen.

Han berättar att arkitektkontoret bland annat har många stora hotellprojekt som referenser.

– Med den erfarenheten ville Viking Line pröva något nytt alternativ.

LNG-drift

Viking Lines nybygge får i likhet med Viking Grace LNG-drift. Viking Lines nya fartyg kommer tillsammans med Viking Grace att gå i trafik mellan Stockholm, Åland och Åbo. Nybygget ersätter Amorella och tar därmed över kvällsavgången från Stockholm. Fartyget blir 218 meter långt och får kapacitet för 2.800 passagerare och 1.500 filmeter last.