Arkivbild på Holtenauer Hochbrücken från 2018.

Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Haveri

Kielkanalen åter öppnad

Kielkanalen öppnades åter på onsdagskvällen efter att trafiken varit stoppad hela dagen på grund av en kollision med högbroarna i Holtenau.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen, klockan 4.37, som en mobilkran lastad på det finska däckslastfartyget Meri törnade emot brospannen på tvillingbron Holtenauer Hochbrücken över Kielkanalen i Holtenau. Broarna är fortfarande avstängda för trafik men fartygstrafiken i kanalen kunde återupptas på onsdag kväll.

Enligt Norddeutscher Rundfunk NDR har broarna skadats och kommer att vara avstängda tills vidare. Meri ligger fortfarande kvar vi en kaj i närheten av olycksplatsen.

Säkerhetskontroll i slussen

Orsaken till olyckan utreds av Wasserschutzpolizei. Enligt NDR utförde Wasserstraßen- und Schifffahrtsamt (WSA) nödvändiga säkerhetskontroller innan fartyget gick in i kanalen.

– I Holtenau-slussen skulle fartygens höjd över vattenytan normalt mätas med laser. Det var inte möjligt i det här fallet eftersom den var svart och det var mörkt, förklarade Jörg Brockmann från WSA till NDR.

Därför använde man sig, enligt NDR, av lastdokumenten och tog in mer barlastvatten för att öka djupgåendet, vilket borde ha möjliggjort passage under broarna.