Kraft och Amorella vid Järsö innan fartyget drogs flott.

Fotograf: Alfons Håkans

Fynd på farledens botten kan förklara olyckan

Under helgen har undersökningar gjorts av botten i farleden där Amorella grundstötte i förra veckan. Resultatet blev ett fynd som kan förklara olyckan.

Det var under söndagen den 20 september som Viking Lines bil- och passagerarfärja Amorella fick bottenkänning vid Apotekarfaret i Föglö skärgård på vägen från Åbo till Stockholm via Mariehamn.

Under helgen har oljebekämpningsfartyget Halli gjort undersökningar av bottnen på platsen för grundstötningen. Dykarna kan i samband med det ha hittat orsaken till Amorellas grundstötning, vilket Ålandstidningen varit först med att rapportera om.

”Dykarna har hittat något”

– Dykarna har hittat något men vi kan ännu inte med säkerhet säga vad det är, säger Olycksutredningscentralens vd Veli-Pekka Nurmi till Ålandstidningen.

Det påträffade kan ha påverkat djupet i farleden vid olycksplatsen.

Massor kan ha flyttat på sig

Enligt Svenska Yle så menar Veli-Pekka Nurmi att det ännu är för tidigt att gå in på detaljerna kring det som påträffats, men menar preliminärt att det ser ut som att något kan ha hänt på havsbottnen i farleden och att massor kan ha flyttat på sig. Enligt Nurmi handlar det om något slag av hårt naturmaterial som inte borde förekomma i farleden.

Enligt uppgifter till Yle så menar Veli-Pekka Nurmi att det verkar som att Amorella hållit sig i farleden när olyckan inträffade.

Två meter högt stenblock

Tidningen Demokraatti skriver under måndagen att det ska handla om ett stenblock som ska vara upp till två meter högt och flera meter långt.

Farleden är nu stängd för trafik fram till onsdag klockan 12.