Fotograf: Furetank

Kategori: Tank | Hamn/Logistik | Miljö

Fure West LNG-pionjär i Amsterdam

Tankfartyget Fure West har som första oceangående fartyg bunkrat LNG i Amsterdams hamn. Bunkringen gjordes vid kajen ”Groene kade” – den gröna kajen.

Enligt Lars Höglund, vd för Furetank, är det uteslutande fartyg för inlandssjöfart som har bunkrat LNG i Amsterdam tidigare, vilket innebär att Fure West är något av en föregångare.   

– Själva bunkringsarbetet i Amsterdam gjordes av det nederländska bolaget Titan LNG, medan vi köper LNG:n i sig av Skangas, säger Lars Höglund till Sjöfartstidningen.

Bunkringsfartyg på gång

Bunkringen gjordes i dag onsdag från lastbil till fartyg vid den ex-klassade kajen ”Groende kade” i den så kallade Amerikahaven, men enligt Lars Höglund kan det så småningom bli aktuellt med bunkring från bunkringsfartyg.

– Titan LNG har nyligen beställt en bunkringsbåt som ska vara färdig i slutet av 2017, då kommer Fure West även att kunna bunkra via den när hon befinner sig i det här området.

Fler bunkringar i Amsterdam

Onsdagens bunkring innebär att Fure West nu har bunkrat LNG vid Fayard-varvet i Odense, där konverteringen till LNG gjordes, i Skangas LNG-terminal i Risavika samt nu då alltså i Amsterdam.

– Amsterdam är en hamn som Fure West besöker frekvent, så det kommer troligen att bli där som hon oftast kommer att bunkra LNG när hon är i området Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen, säger Lars Höglund.