Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart

Fördröjd haveriutredning oacceptabel säger ICS

Den internationella redareorganisationen International Chamber of Shipping riktar kraftig kritik mot italienska myndigheter för att de inte presenterat en haveriutredning mer än ett år efter Costa Concordias förlisning.

– Med tanke på hur allvarlig olyckan var är det helt enkelt oacceptabelt, säger organisationens ordförande Masamichi Morooka. ICS menar att IMO redan vidtagit vettiga åtgärder, men att organisationen står under ständigt tryck att vidta ännu mer drastiska åtgärder, trots att det inte finns någon officiell haverirapport som beskriver de underliggande orsakerna till olyckan.

Arbetet med den komplicerade bärgningen, som blir den dyraste någonsin, pågår. Nu hoppas man att vraket skall kunna forslas bort någon gång mellan juni och september.

Kommentarer

 • Fartygsinspektören

  Och Sverige är inte mycket snabbare…
  Just nu pågår 4 utredningar som startades 2011!

 • trelleborg

  Men evakueringen verkade fungera bra. Hur hade det fungerat i Sverige?

 • Fartygsinpektören

  Ja du trellborg. Jag tycker inte att evakueringen fungerat alls. Tycker du att 32 döda tyder på ”Men evakueringen verkade fungera bra”? Det tycker inte jag. Jag tycker inte att evakuering där någon överhuvudtaget dör är lyckad. Se bara på Scandinavian Star, där hade vi samma scenario, med en skeppare som flydde fältet och lämnade passagerarna vind för våg. Det var väl 119 som strök med där? Det spelar ingen roll om båten är i Sverige, Estonia, Polen, Italien osv. Det är hur bra befälet och manskapet är som avgör utgången. Därför kommer vi se fler olyckor med större antal döda.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.