Fotograf: Flickr.com/henke

Kategori: Hamn/Logistik

En ren nödåtgärd

Sjöfartsverket har tvingats att dirigera om fartygstrafiken till Luleå för att rädda strandsatta renar. Ett tiotal fartyg drabbade.

I förra veckan blev runt 1.000 renar strandsatta på fel sida om isrännan in till till Luleå, först efter att Sjöfartsverket dirigerat om fartygstrafiken och isrännan frusit till is kunde renarna ta sig över till fastlandet.

Stopp 17 mars

– Isrännan som används för att ta in fartyg in till Luleå brukar i vanliga fall frysa till is mellan fartygsanlöpen. Nu tog vi beslut om att dirigera om sjöfarten för att ge renägarna en chans att ta över sina djur till fastlandet, säger Anders Dahl, Sjöfartsverkets lotsområdeschef för Bottenviken.

Sjöfarten stoppades måndagen den 17 mars, först på torsdagen hade isen vuxit sig tillräckligt stark och under natten mellan torsdagen och fredagen kom ett välbehövligt snöfall då renarna har svårt för blankis.

Tiotalet fartyg

– Det var en kamp mot klockan. Under fredagen började de ta in 50 renar i taget med vetskap om att väderläget skulle försämras avsevärt under helgen och under lördag eftermiddag kom de sista renarna över till fastlandet, säger Anders Dahl.

Fartygstrafiken stoppades alltså i nästan en hel vecka, enligt Anders Dahl vid Sjöfartsverket påverkades ett tiotal fartyg som fick ta en annan led.