Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | RoRo

Bilvolymerna ökar i Göteborg

Under det första kvartalet ökade hanteringen av nya bilar i Göteborgs hamn med tolv procent. Främst ökar importen.

Under årets första kvartal passerade 67.682 bilar Göteborgs hamns kajer, enligt nya siffror från Trafikanalys och Sveriges Hamnar, uppger Göteborgs Hamn i ett pressmeddelande. Det gör hamnen till Skandinaviens största bilhamn under perioden.

Importen ökar mest

Framför allt märks ökningen på importsidan och av märkena Renault, Nissan, Chevrolet, Ford och Opel. Att terminaloperatören Logent Ports and Terminals även knutit till sig Mazda och Tesla ska också ha bidragit till ökningen. Antalet importerade bilar uppgick under årets första kvartal till 24.994, att jämföra med förra årets 19.186, en ökning med 30 procent för perioden.  

Nya volymer

– Nybilsförsäljningen fortsätter att öka i Sverige och det ger tydliga avtryck på våra siffror på importsidan. Våra terminaloperatörer Gothenburg RoRo Terminal och Logent Ports and Terminals gör dessutom ett bra jobb med att hitta nya volymer, så det ser ljust ut på importsidan framöver, säger Claes Sundmark, affärsområdeschef på Göteborgs Hamn AB i pressmeddelandet.

Volvo

På exportsidan är det Volvo som står för den absoluta huvuddelen av volymerna. Under första kvartalet ökade hamnens utskeppning av nya bilar med tre procent.

– Det är roligt att se att deras modellprogram fortsätter att gå bra. Nu har Volvo dessutom nya modeller på gång i Torslanda som de tror mycket på, så mycket tyder på att vi kommer att exportera bilar i ännu högre takt framöver, säger Claes Sundmark.