Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: RoRo | Container | Passagerarsjöfart

Besättningsman omkom i hissolycka

En 53-årig litauisk besättningsman på DFDS ropaxfartyg Patria Seaways omkom på måndagen i en arbetsplatsrelaterad olycka. Dödsolyckan inträffade i samband med att mannen skulle ta sig ut ur en trasig hiss. 

Det var när Patria Seaways, som går mellan Kapellskär norr om Stockholm och Paldiski i Estland, skulle lägga till vid kaj i Kapellskär strax innan lunchtid på måndagen som olyckan skedde. 

Kallade på hjälp

Enligt Birgitta Appelqvist, inspektör vid Norrtäljepolisen, hade mannen fastnat i en hiss ombord på fartyget och då larmat på hjälp.

– När mannen fastnat i hissen ska han ha anropat sina kollegor via sin komradio men vi vet ännu inte om de hade svarat överhuvudtaget eller om de faktiskt hade svarat men varit för upptagna med annat för hinna hjälpa honom just då. Utredningen befinner sig bara i insamlingsskedet och vi har ännu inte hållit några regelrätta förhör med besättningen, säger hon till Sjöfartstidningen.     

Skulle ta sig ut

Oavsett anledningen till dröjsmålet ska mannen själv ska ha tagit sig upp på taket för att försöka ta sig ut från hissen den vägen. När mannen befann sig uppe på hisstaket gick hissen igång och mannen blev då klämd så illa att han dog på platsen. När räddningstjänsten anlände till platsen var han redan avliden. 

– Det finns inget som tyder på att han skulle ha tagit sig på taket i syfte att försöka laga felet. Han hade ingen reparationsutrustning med sig eller så. Och även om vi inte vet exakt hur länge hann satt fast så var det egentligen ingen omedelbar fara med honom, det var en helt vanlig hisskorg som han fastnat i, säger Birgitta Appelqvist, inspektör vid Norrtäljepolisen. 

Hos åklagare

Ärendet ligger nu hos åklagare och det är ännu oklart huruvida händelsen kommer att rubriceras som en arbetsplatsolycka eller olyckshändelse. Enligt Birgitta Appelqvist finns det inget som tyder på att händelsen skulle kunna rubriceras som vållande till annans död. 

Patria Seaways är byggd 1992, har kapacitet för 242 passagerare och 1.700 filmeter och har litauisk flagg.

Kommentarer

  • Anonymous

    Om hissen är byggd enligt internationella regelverk så skall det finnas tillräckligt plats på toppen av hisskorgen när hissen är i sitt övre läge och då skall han inte kunna klämmas ihjäl.
    Om han däremot av nån anledning fastnat i hissmekanismen eller vid sidan av hisskorgens tak så kan han klämmas ihjäl. En sådan olycka skall inte behöva hända om hissen uppfyller gällande regler och den som skall ta emot larmet från hissen gjort sitt jobb.

  • Helge M

    Når man tar seg opp på heisstoltaket gjennom takluken skal heisen stanse, dvs sikkerhetssystemet skal brytes, og heisen skal ikke kunne settes i gang igjen uten at resette sikkerhetssystemet fra utsiden av heisen.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.