Helsingborgs hamn lossar cirka 40 000 ton citrusfrukter under vintersäsongen.

Fotograf: Marianne Ovesen

Kategori: Hamn/Logistik | Container

30 containrar med clementiner

Nu kommer julclementinerna. Det märks i Helsingborgs hamn, som är en av Sveriges största hamnar för import av citrusfrukter.

Den första lasten av julclementiner kommer med en Maerskbåt på fredag, den 21 november. Då startar Maersk ett extra anlöp per vecka till hamnen för att lossa 30 containrar med julfrukter. Frukterna kommer framför allt från Marocko.

Innan den cirka 25 veckor långa säsongen är över räknar Helsingborgs hamn med att totalt ha lossat 40.000 ton citrusfrukter, vilket motsvarar cirka 1.600 containrar.

300 reeferkontakter

Hamnens försäljningschef Nicklas Romell påpekar dock att leveranserna inte enbart kommer med de extrainsatta Maerskbåtarna, utan med flera andra rederiers båtar. 

– Vi har också satsat mycket på en effektiv hantering av just frukt och grönt och kylda frakter och har idag 300 kontakter för kyl- och fryscontainrar i hamnen. De kommer successivt att utökas när behovet växer, säger han till Sjöfartstidningen.

Förutom citrusfrukter importeras även äpplen, päron, bananer samt grönsaker som lök, majs, morötter och potatis via Helsingborg.

– Vi har ett nära samarbete med de stora frukimportörerna och våra volymer av frukt och grönt ökar hela tiden, säger Nicklas Romell.