Arkivbild på Gabriella.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Politik | RoRo

Ytterligare en färja i kristrafik

Försörjningsberedskapscentralen (FBC) i Finland tar nu även in Viking Lines färja Gabriella i den trafik som är nödvändig för att trygga sjötransporterna mellan Finland och utlandet.

I Finland utökas antalet bil- och passagerarfärjor som får stöd från FBC för att upprätthålla godstrafik med ytterligare en. Gabriella, normalt sysselsatt i Viking Lines trafik på den tillfälligt stängda linjen Stockholm–Mariehamn–Helsingfors, aktiveras nu för att trygga de nödvändiga lastbilstransporterna mellan Helsingfors och Tallinn. Stödet till trafiken med Gabriella gäller för en månad.

Totalt nio

FBC har därmed handlat in trafik med tre färjor på leden Helsingfors–Tallinn: Megastar (Tallink), Finlandia (Eckerö Line) och Gabriella (Viking Line). Även stödet till trafiken med Gabriella ingår i den mer omfattande stödhelhet som offentliggjordes 25 mars.

Totalt omfattar FBC:s stöd nu nio färjor: Fyra på linjen Stockholm–Långnäs–Åbo, en på Kapellskär–Mariehamn, en på Umeå–Vasa och tre på Helsingfors–Tallinn.

45 miljoner euro

FBC tilldelar totalt 45 miljoner euro för att upprätthålla samhällskritisk godstrafik på färjorna. Centralen uppger att EU:s lagstiftning och stödmekanismer uppmärksammas vid beviljandet av stödet och att arbets- och näringsministeriet notifierar EU-kommissionen om detta.