Viking Cinderella kryssar mellan Stockholm och Mariehamn.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

All time high för Viking Line

Aldrig tidigare har Viking Line haft så många passagerare under en månad som i juli i år.

Viking Line satte alla tiders rekord i juli med totalt över en miljon passagerare på en månad. Detta är nio procent fler än i juli 2016. Antalet bilar ökade med 14 procent till drygt 138.000.

Viking Lines vd Jan Hanses är nöjd med passagerarantalets utveckling i juli.

– Priskonkurrensen har denna sommar varit stenhård och det har varit kunderna till gagn, säger han i ett pressmeddelande.

Fler avgångar

Tillväxten drivs av den positiva utvecklingen i trafiken över Finska viken. På linjen Helsingfors–Tallinn hade Viking Line 12 avgångar dagligen. Totalt transporterade Viking Line närmare 379.000 passagerare på denna rutt under juli, 24 procent fler än i juli året innan.

Förutom den ordinarie färjan Viking XPRS och en daglig tur- och returresa med färjorna Mariella eller Gabriella har Viking Line hyrt in den svenska snabbgående katamaranen Express. Katamaranen marknadsförs som Viking FSTR (Faster) och går i Viking Lines trafik under perioden 10 april till 22 oktober. 

Ökning på Åland

Tillväxt noteras även i kryssningstrafiken från Stockholm till Mariehamn med Viking Cinderella samt på kortrutten mellan Mariehamn och Kapellskär med Rosella.

Trafiken på långrutterna mellan Finland och Sverige uppges vara på samma nivå som i fjol.

Fler internationella kunder

De internationella kundernas antal var större än under tidigare år. Detta är trend som redan märkts en längre tid, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Sjöfartstidningen.

– Speciellt antalet passagerare från Kina ökar kraftigt, deras antal har fördubblats på tre år.

Hon säger vidare att även Ryssland håller på att återhämta sig som marknad men att volymerna inte ännu är på samma nivå som för några år sedan.