Erik Thuns vd Johan Källsson och vice vd Henrik Källsson.

Fotograf: Erik Thun AB

Kategori: Fartygsutrustning

Thuns tankfartyg får Wärtsilä 25-motorer

Wärtsilä levererar motorerna till fyra nya tankfartyg i R-klassen på 7.999 dwt som byggs i Nederländerna för Erik Thun.

De fyra kemikalietankfartygen på 7.999 dwt byggs på Ferus Smit-varvet i Nederländerna och ingår i en serie om sex beställda tankfartyg av R-klass. Fartygen ska drivas med Wärtsilä 25-motorer, som enligt ett pressmeddelande från motorleverantören är det senaste tillskottet i företagets motorportfölj.

Enligt Wärtsilä gör den medelvarviga 4-taktsmotorn Wärtsilä 25 det möjligt för operatörerna att ligga steget före när det gäller att framtidssäkra sina fartyg för en helt koldioxidfri drift. Motorn uppges ha en enastående bränsleekonomi, låga utsläpp och rökfri drift oberoende av last.

Logiskt val

– Koldioxidminskning är en viktig drivkraft för vår verksamhet. Därför är det helt logiskt att vi valde Wärtsilä 25-motorn. Vi känner till att motorn är tillförlitlig, bränsleeffektiv och har en kompakt konstruktion. Att den dessutom ger oss möjligheten att använda rena framtidsbränslen är mycket viktigt för oss. Vi är imponerade av de investeringar som Wärtsilä gör i utvecklingen av de här mycket moderna och framtidssäkra motorerna. Vi anser att Wärtsilä 25 är världens mest avancerade motor i klassen 2.000 kW, säger Henrik Källsson, vice vd på Erik Thun i pressmeddelandet.

Nära samarbete med varvet

Wärtsilä har i många år haft ett nära samarbete med både Erik Thun och med det nederländska varvet Ferus Smit där de fyra tankfartygen byggs.

– Våra företag har alla åtagit sig att höja nivån på verkningsgraden och hållbarheten till det som krävs för att en koldioxidfri sjöfart ska bli verklighet. De här fyra fartygen återspeglar den inställningen, och vi är glada över att Wärtsilä 25-motorn valdes till dem. Det här är verkligen vägen framåt för operatörer som vill göra övergången till framtida bränslen så smidig som möjligt, säger Lars Wallerstedt, vd på Wärtsilä Sweden i pressmeddelandet.

Wärtsiläs utrustning kommer att levereras till varvet med start fjärde kvartalet nästa år. Det första av Erik Thuns fyra fartyg har beräknad leverans i mitten av 2025.