Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Tallink-färjor tas ur trafik

Sommarsäsongens slut innebär att passagerarvolymerna sjunker drastiskt och Tallink tvingas ta flera färjor ur trafik.

Baltic Queen tar den 16 september över på den tillfälliga linjen Helsingfors–Riga efter Silja Serenade som läggs upp i Helsingfors den 13 september. Om och när färjan eventuellt sätts tillbaka i trafik beror enligt Tallink Silja på hur coronapandemin utvecklas, restriktioner i resandet mellan olika länder samt eventuella beslut om statligt stöd för att trygga sjöfarten.

Inte lönsamt

– Vi måste tyvärr fatta detta svåra beslut om den finskflaggade Silja Serenade, eftersom det inte längre är ekonomiskt lönsamt att trafikera linjen med ett så stort fartyg då sommarsäsongen är över och passagerarvolymerna har minskat drastiskt. Nuvarande volymer och prognoser indikerar att vi kan operera trafiken effektivare med ett mindre fartyg och fortfarande säkerställa tillräckliga möjligheter till social distansering för alla ombord, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink-koncernen. 

Detta innebär permitteringar för personalen på Silja Serenade.

– Vi har emellertid inte möjlighet att lönsamt operera detta fartyg på någon linje med nuvarande reserestriktioner och utan statligt stöd, säger Paavo Nõgene.

Riga och Tallinn

Omflyttningen av Baltic Queen innebär att Victoria I flyttas över till en kombinerad trafik Stockholm–Tallinn och Stockholm–Riga från den 6 september. Victoria I kommer att avgå från Tallinn till Stockholm på söndagar, från Stockholm till Riga på måndagar, från Riga till Stockholm på tisdagar och från Stockholm till Tallinn på onsdagar.

Vidare meddelar Tallink att Isabelle tas ur trafik den 1 september och Romantika i början av oktober.

Identifierar möjligheter

Svenskflaggade Silja Symphony kommer fortsättningsvis att vara tagen ur linjetrafik, men Tallink uppger att rederiet fortsätter att identifiera möjligheter till specialkryssningar för detta och andra fartyg i gruppens flotta.

På Tallink Siljas linjer Helsingfors–Tallinn, Stockholm–Åland–Åbo och Kapellskär–Paldiski fortsätter trafiken oförändrat.