Fotograf: Denis Sinyakov / Greenpeace

Kategori: Offshore | Miljö | Säkerhet

Svensk åtalad för sjöröveri

En svensk Greenpeace-aktivist åtalades på onsdagen i Ryssland för sjöröveri efter att deltagit i en protest mot rysk oljeutvinning i Arktis. Mannen riskerar ett maxstraff på 15 års fängelse. 

Den svenske medborgaren Dima Litvinov ingår i en grupp Greenpeace-aktivister som den 18 september försökte borda Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya i Petjorahavet. Syftet med aktionen var att protestera mot Gazproms oljeutvinning i Arktis. 

Två av de aktivister som försökte borda oljeplattformen greps omedelbart av den ryska kustbevakningen, och dagen därpå greps resten av de cirka 30-talet Greenpeace-aktivisterna då kustbevakningen bordade deras fartyg Arctic Sunrise. 

Svenske Dima Litvinov är nu en av ett flertal Greenpeace-aktivister som åtalas för piratverksamhet till havs och därmed riskerar ett fängelsestraff på mellan 10 och 15 år. 

Bland de de övriga medåtalade finns en finländsk kvinna och dansk man.

Kommentarer

 • B Min

  Det är väl att förvänta då krigsherren Putin känner sig hotad av omvärldens ”otäcka och farliga huliganer”, stackars honom.

 • MM

  Det spelar väll ingen roll vilket land dom kommer ifrån, man ska inte klättra på oljeplattformar endå! Det är större risk att något går snett om personalen ombord behöver koncentrera sig på att jaga inkräktare istället för att sköta sina riktiga uppgifter! Vad hade dom väntat sig förresten? Det är ju väldigt kännt att ryssarna har väldigt hårda straff. Don’t do the crime if you can’t do the time!

 • Anonymous

  Svenske Dima Litvinov… Låter verkligen svenskt!

 • Don Cabrón

  Äntligen någon som tar i med hårdhandskarna mot de Gröna Khmererna.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.