Fotograf: Svenska Hamnarbetarförbundet

Kategori: Hamn/Logistik | Politik

Stor sympatistrejk i svenska hamnar

Svenska Hamnarbetarförbundet tog på tisdagsmorgonen ut 1.300 svenska hamnarbetare i en två timmar lång sympatistrejk. Syftet var att väcka uppmärksamhet åt situationen för hamnarbetare i Portugal. 

Enligt Eskil Rönér, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundet, har hamnarbetarna i Portugal i över ett års tid förgäves kämpat för att få till förhandlingar om ett nytt kollektivavtal – något som arbetsgivarna utlovade i samband med att en ny lagstiftning trädde i kraft i Portugal 2012.

– Som vi ser det behandlas de portugisiska hamnarbetarna cyniskt av sina arbetsgivare. De håller inte sina löften, vilket är mycket allvarligt, säger Eskil Rönér till Sjöfartstidningen.

Har sagts upp

Förutom att arbetsgivarna förhalar förhandlingar om ett nytt kollektivavtal har man dessutom sagt upp ett antal utbildade hamnarbetare och ersatt dessa med outbildad arbetskraft från bemanningsföretag. Ersättarna är inte några registrerade hamnarbetare, vilket innebär att arbetsgivarna bryter mot den FN-konvention för hamnarbete som Portugal har ratificerat.    

– Det här är en utveckling vi ser med stor oro på. För händer det i ett EU-land kan det sprida sig till andra EU-länder, säger Eskil Rönér och poängterar att det även i ett land som Norge går mot allt mer osäkra anställningsförhållanden för hamnarbetare. 

Enligt planerna 

Tisdagens aktion ägde rum mellan klockan åtta och tio på morgonen och omfattade totalt 20.000 hamnarbetare i hela Europa. Enligt Eskil Rönér gick aktionen i Sverige som planerat.

– En del har väldigt stor förståelse för en sådan här aktion, medan andra har mindre förståelse. Men överlag togs den ganska väl emot. Syftet från vår sida var aldrig att skada någon aktör, och vi blockerade förstås inga förtöjningar utan blockerade bara själva lossnings- och lastningsarbetet. 

Möte i mars

Sympatistrejken för de portugisiska hamnarbetarna kommer nu att utvärderas för att se om några ytterligare aktioner ska genomföras. 

– Ja, det är lite för tidigt att säga idag vilka effekterna av dagens aktion blir. Den 5 mars ska vi delta på ett möte i Lissabon tillsammans med de europeiska organisationerna IDC och ETF för att diskutera hur vi ska följa upp det hela, säger Eskil Rönér, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundet.

Kommentarer

 • Inte förvånad

  Hamnarbetarna förstör för sig själva. Det finns väl få arbetare om någon i något EU land, med så kort utbildning, och så lite ansvar som har så bra löner. Var är symaptiaktionerna för svenska underbetalda kvinnor??! Ni gräver egen grav, och det som händer i Portugal kommer att hända här också, för i den konkurrensutsatta bransch och värld vi lever i, kan man inte fortsätta höja löner, om inte effektiviteten följer med, och det väl alla som har lastat eller lossat i tex Göteborg, att det inte precis är den mest effektiva eller kundorienterade hamnen i världen…

 • Johan

  Hamnarbetare måste den yrkesgrupp där dagisfasoner (strejk) är årligen återkommande, år efter år, efter år.. Tröttsamt.
  Som nedan skribent – Det måste vara få yrken där man har en sådan gigantisk lön i förhållande till prestation/utbildning.
  Nä, ska ni sympatistrejka så gör det för en god sak för omväxlings skull. Strejka för vårdarbetare, vårdbiträden och vårdpersonal. När nu den sympatistrejken kan tänkas komma. Frekvensen på strejker i den yrkeskategorin är minimal, till skillnad från frekvensen hos hamnarbetare.
  Ska vi gissa på att en ny sympatistrejk kommer under hösten?

  • Magnus

   Johan, har du jobbat inom stuveriverksamhet innan? Eftersom du verkar ha en rejäl åsikt om kompetensen och utbildning inom hamnpersonal?
   Kan ordna ett studiebesök åt dig i den hamn jag jobbar så kan du få pröva på våra sysslor och se hur lätt arbetet är! Vi kan ta en tidpunkt när det är -10 och blåsigt så får du se hur roligt det är!

 • ej ansluten

  Facket førstør som vanligt.

 • Pinsamt

  Det är så man skäms över dessa överbetalda hamnarbetare som strejkar i tid och otid.

 • Anonymous

  Grabbar och tjejer som står vid portarna till landets hamnar. Kräv er rätt men glöm inte att göra er plikt för företaget ni jobbar för och era kollegor! Det är lätt att tro att hamnarna styrs av facken när man ser detta. Vart finns stoltheten för företaget man jobbar för, vart finns tanken att se till att företaget går så bra som möjligt så fler kan bli anställda? Vart finns tanken att sympatisera med dem som verkligen behöver ett stöd som vårdpersonal mm.

 • Ytter Plytter

  Ja. Det är attans märkligt att man strejkar för att man har det bättre än i Portugal. Borde de istället inte jobba fan och ge en del av strejk-kassan till de stackars Portugiserna? Nä, istället motverkar de svensk och Europeisk handel än mer… Udda saker de gör. Hamnarbetarna.

  • Kommunister och Nazister är samma skit.

   Jo de är udda. Notera även att bland hamnarbetarna finns en större andel kommunister, förlåt Vänsterpartister skall det ju vara numera, än i andra LO-yrken.

 • T.Nilsson

  dom skulle strejka för oss sjömen istället för våra jobb försvinner

 • Anonymous

  Det är bara att hålla med övriga kommentarer, (nästan alla).
  Göteborg är de sämsta tänkbara hamn att komma till som åkare/chaufför. Den arrogans och likgiltighet som visas där av hamnarbetarna skulle utrotas och förpassas till Sibirien. Fy f-n vilka svinaktiga fasoner som visas upp i Göteborgs hamnar.
  Nä åk till Ryssland hela bunten och lek kommunister där och anställ normala och ”riktiga” arbetare i stället för låtsasproletärerna som förpestar hamnen.

  Tack för ordet

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.