Pristagarna Sebastian Nabrink, Ludvig Gee, Jessica Andersson, Erik Osmund, Amer Mohammed och Hampus Hallman.

Fotograf: Stena Line

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Stena Lines AI-satsning prisad

Stena Line mottog på måndagen priset Årets digitala projekt vid CIO Awards 2017 i Stockholm. 

Stena Line var nominerad för sin strävan att bli världens första kognitiva färjerederi och att bolaget som sitt digitala statement har anammat att bolaget år 2021 ska vara helt och hållet assisterat av Artificiell Intelligens (AI).

Startade för två år sedan

– Vi startade vår digitaliserings- och transformeringsresa för två år sedan och den är en central del av vår strategi som ska ta oss in framtiden och öka vår konkurrenskraft. Det handlar om allt från arbeta med automatisering i våra hamnar och digitala upplevelser ombord till de spännande möjligheter som AI och maskininlärning för med sig, sade Jari Virtanen, Chief Transformation Officer på Stena Line i ett pressmeddelande.

”Bekräftelse”

Amer Mohammed jobbar som Head of Digital Innovations på Stena Line. Han fanns på plats på Berns salonger och tog emot priset tillsammans med sitt team.

– Det känns fantastiskt roligt att vi blir tilldelade den här utmärkelsen, det känns som en bekräftelse att vi är på rätt väg, sade han.

”Praktexempel”

Juryns motivering:

”Framtiden närmar sig allt snabbare – det som var science fiction i går är strategisk realitet i dag. Att den senaste tekniken kan bli en hävstång som förändrar allt från processer till affärer är Årets Digitala Projekt ett praktexempel på. En helhjärtad satsning på AI, chattbottar och smarta algoritmer är fundamentet i den digitala transformationen, som ska ta det anrika rederiet till nästa nivå. Årets Digitala Projekt är Stena Lines AI-satsning.”