Fotograf: Adam Bergman

Kategori: Utbildning | Arbetsmarknad | Forskning

Sjöfartshögskolan bygger säkerhetscenter

Sjöfartshögskolan i Kalmar satsar på att bygga ett säkerhetscenter för att utveckla utbildningarna.

– Om allt går vägen planerar vi att kunna köra igång första kvartalet 2016, berättar Ted Bågfeldt, prefekt på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Sjöfartshögskolan i Kalmar, som är en del av Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö, har långtgående planer på att bygga en stor övningsanläggning i Kalmar hamn – ett så kallat ”rescue training centre”.

”Stor och spännande satsning”

Tanken är att det ska ligga i Kustbevakningens gamla lokaler i den norra delen av hamnen, bara fem minuters promenad från skolan. Lokalen ska rustas upp och på kajen utanför ska en stor ställning byggas.

– Det är en stor och spännande satsning på mellan fem och sex miljoner kronor, säger Ted Bågfeldt.

Calmare Nyckel flyttar

På anläggningen ska finnas bland annat en frifallslivbåt, vanlig livbåt, MES (Marine Evacuation System) och en kran för att öva helikopterlyft med räddningsdräkter. Dessutom kommer skolfartyget Calmare Nyckel få en permanent kajplats i anslutning till anläggningen samt en ny fast-rescuebåt.

– I samband med STCW-Manila kommer efterfrågan av säkerhetsutbildningar öka från näringen. Dessutom är det ett sätt att höja standarden på våra programutbildningar, menar Ted Bågfeldt.

– Och skulle det dessutom komma en tonnageskatt inom en snar framtid kommer det innebära fler svenska fartyg och förmodligen ännu större efterfrågan på säkerhetsutbildningar i Sverige.

Väntar bara på bygglov

Enligt Ted Bågfeldt tas det definitiva beslutet innan sommaren. Det enda som ännu inte kommit på plats är bygglovet från kommunen.

– Det kan ibland vara långa processer med bygglov. Men vi har fått positiva signaler från både kommunen och Kalmar hamn.

Kommentarer

 • Klaus Pedersen

  Man kan hoppas på att även offshore kurser blir av.

 • Kapten Lägervall

  Detta behövs verkligen och jag önskar Sjöfartshögskolan lycka till på vägen till en modern och komplett sjöfartshögskola.

  Ur ett samhällsekonomisk perspektiv kan jag dock inte låta bli att beklaga Försvarsmaktens rigida inställning av de samordningsvinster av resurserna i regionen som hade kunnat gjorts och som tidigare var på gång.

  • Ted Bågfeldt, Prefekt Sjöfartshögskolan

   Tack för lyckönskningen!

   Vill bara nämna att Sjöfartshögskolan sedan många år har ett regelbundet samarbete med Marinen där vi hjälper varandra inom områden där det finns samordningsvinster. T.ex. går våra sjöingenjörsstudenter verkstadsutbildning på Sjöstridsskolan i Karlskrona och Marinens kadetter och officerare går kurser ur både sjöingenjörs och sjökaptensprogrammen. Vi har också utbyten på lärarsidan.

   • Kapten Lägervall

    Tack för förtydligandet som var på sin plats. Detta är ju istället ett lysande gott exempel hur att både hushålla med resurser och att få en än högre kvalitet i sjöfartssverige.

    Best regards

 • Rolf B Bertilson

  Bra! Lycka till med detta!

 • bertilson@telia.com

  Jag var på plats igår när Sjöbefälsskolan invigde sitt säkerhetscentrum i Kalmar hamn som bla innehåller tre olika sjöräddningsenheter – alla naturligtvis med kvinnonamn. Inger, Weronica och et till. Den här satsningen gör att skolan i Kalmar fortsätter på vägen att elever som studerar i Kalmar skall vara elever med ”hands on”= praktiskt handhavande av utrustning ombord för olika aktiviteter/händelser. Det gäller att ha provat, att ha varit med och testat och inte bara att läsa in. Grattis till både Ted Bågfeldt och hans företrädare Jan Snöberg som jobbat för denna station. .

Artikeln är stängd för fler kommentarer