Kategori: Tank | Säkerhet

Seglarpar räddades av Stena Bulk

Stena Clear Sky plockade i förra veckan upp ett franskt par och deras katt i franska Guyana, strax norr om Brasilien.

Paret i den lilla segelbåten hade tappat kontrollen över båten fyra dagar tidigare efter att ha råkat ut för motorhaveri. Stena Clear Sky var på väg mot Sabine Pass i USA när man upptäckte paret i segelbåten.

– Jag vill bara säga att jag hade tur att passera, var på rätt plats och tid, jag gjorde bara vad vem som helst i min ställning skulle gjort, säger John L. Burton, befälhavare på Stena Clear Sky i ett pressmeddelande.

Skrämmande

Händelsen ägde rum tisdagen den 16 augusti. Pablo Tatulli och Marion Lacan berättar att de kände sig lättade när de såg ljuset från fartyget på natten och hörde kaptenens röst på radion.

– Och sedan kom detta gigantiska skepp mot oss, vi blev verkligen imponerade av storleken bredvid vår lilla segelbåt. Det målade drakansiktet på sidan av båten blev större och större, det var skrämmande. 

– Tack vare skepparens perfekta manöver kunde vi komma ombord “sain et sauf”. Besättningen var välkomnande och oroade över vår hälsa. Vi var helt utmattade så de förde oss in i mässen där vi fick mat och dryck. Sen sov vi slutligen hela natten, den första på länge.

Paret och katten var alla vid god hälsa vid räddningsaktionen och kunde släppas av dagen efter i Port of Spain i Trinidad.

Inte ovanligt

Enligt Erik Hånell, vd för Stena Bulk, är händelsen inte helt ovanlig.

– Detta sker någon eller några gånger per år i olika delar av världen. Vi har ju en flotta på drygt 100 fartyg utspridda över klotet, så det är klart att vi med olika mellanrum får vi möjligheten att hjälpa nödställda, säger han till Sjöfartstidningen.

Internationella regler

Enligt Erik Hånell finns det inga tveksamheter i dessa situationer. 

– Nej, det finns inga tveksamheter i våra bedömningar. Det finns ju som vi vet internationella regler för att man skall hjälpa varandra i nödsituationer till sjöss, men utöver detta så har vi besättningar som gör allt som de kan för att reda ut sådana här situationer på ett säkert sätt. Det är den kulturen vi jobbar efter och sådana här händelser bekräftar att vi agerar på ett bra sätt.

Tankfartyget Stena Clear Sky, som byggdes 2011, är 298 meter långt och på 96.811 dwt. Fartyget opererar hela världen. Stena Clear Sky är ett av Stena Bulks tre LNG-fartyg.