Fotograf: Bent Mikkelsen

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Nytt samarbete kring upphuggning

Ett nytt konsortium vill etablera ny upphuggningsverksamhet i Fredrikshamns hamn.

Det nya konsortiet, som ännu inte fått ett namn, har nyligen presenterats och har en vision om att kunna etablera ett nytt specialbyggt område för återvinning och upphuggning av fartyg och offshoreinstallationer i Fredrikshamn.

Både offentliga och privata deltagare

Intressenterna är än så länge Fredrikshamns hamn, Fredrikshamns kommun, Litehauz ApS, Vorskla Steel Denmark A/S, Drytank.dk, Aalborg Universitet och MARCOD.

– Upphuggning och återvinning är en av hamnens fyra strategiska verksamhetsområden. Och vi ser en stor potential i just det området och menar att vi kan skapa möjligheter för återvinningsindustrin med den kommande utvidgningen av hamnen, säger Mikkel Seedorff Sørensen, administrerande direktör för hamnen, i ett pressmeddelande.

Hamnen utvidgas

Han säger också att han är glad för konsortiet mål att genomföra miljövänliga återvinningar av fartyg.

Sedan 2003 har det förekommit fartygsåtervinning i Fredrikshamns hamn. Men nu ska hamnen utvidgas med ytterligare 300.000 kvadratmeter yta. Delar av den ytan dedikeras till den nya upphuggningsverksamheten.

Hongkong-konventionen

2009 antogs den så kallade Hongkong-konventionen av IMO – en konvention som reglerar upphuggningsverksamheter. Den har dock ännu inte ratificerats. Men på EU-nivå arbetas det just nu med att genomföra konventionen. Det betyder att EU-registrerade fartyg måste återvinnas på anläggningar som är godkända av EU.

Målet är att det nya specialbyggda området i Fredrikshamn ska klara alla miljö- och verksamhetskrav som EU väntas införa.

Kommentarer

  • Eckhard Patzlaff, Skagen

    samme, som Frederikhavn vil gjør, gjør man jo nu i Grenå och Esbjerg hamne !
    Frederikshamn kommun vil mange ting, men skal altid låne penge til det !

  • Karina Linnér, SMTF

    Finns det något motsvarande i Östersjön? Detta borde väl vara en intressant affärsidé.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.