Fotograf: Liisi Tart

Kategori: Passagerarsjöfart

Nytt passagerarrekord i Tallinns Vanasadam

Den 11 december 2011 anlände årets åttamiljonte passagerare till passagerarhamnen Vanasadam i Tallinn.

Resenären anlände från St Petersburg med färjan Princess Anastasia. Det var en ung kvinna från St Petersburg som sade, att hon besöker Tallinn för den andra gången i sitt liv. Den första resan gjorde hon endast en månad tidigare, och hon sade att hon aldrig skall glömma den uppmärksamhet som hon fick under den andra resan.

Trots att St. Peter Line började anlöpa Tallinn i april i år, har rederiet redan transporterat över 100 000 passagerare till och från Vanasadam. Princess Anastasia anlöper Tallinn två gånger i veckan, och från och med oktober i år ingår också ett veckoanlöp av Tallinn i tidtabellen för den andra färjan Princess Maria.

När färjetrafiken på Tallinn inleddes 1990 med färjorna Tallink och Nord Estonia hade Tallinns hamn ungefär 150 000 passagerare under året. En miljon passagerare noterades redan 1992 och två miljoner följande år. Tre miljonerstrecket passerades 1995 och fyra miljoner 1996.

Redan 1999 hoppades man på sex miljoner passagerare, men denna volym uppnåddes först på nyårsafton 2000. Sjumiljonersgränsen överstegs 2005 och följande gång 2008. I fjol landade antalet passagerare på något under åtta miljoner.

Under 2000-talet har trafiken på Vanasadam genomgått ett rejält uppsving i kvalitet. Tallink och Viking Line opererar färjor som är byggda under detta sekel. De väderkänsliga snabbfärjorna har ersätts med snabba isförstärkta färjor, som trafikerar året runt. Också de kryssningsfartyg som har besökt hamnen har blivit nyare och större.

Inklusive kryssningspassagerare reste 5,3 miljoner passagerare till och från Tallinn under de 11 första månaderna 2001. Tio år senare var volymen under samma period 7,8 miljoner – en ökning med 47 procent.

Idag har Tallink den största marknadsandelen i färjetrafiken på Tallinn med ca 65 procent av passagerarna. Näst störst är Viking Line med ca 22 procent och på tredje plats kommer Eckerö Line med ca 13 procent. Antalet kryssningspassagerare uppgick till 440 563.