Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Specialfartyg | Säkerhet

Ny KBV-station invigd

På fredagen invigdes Kustbevakningens nya station i Malmö, som innebär att stationerna i Helsingborg och Höllviken slås samman.

Den nya stationen bemannas av ett 40-tal kustbevakare varav nio dykare. Kuststationen är resultatet av en sammanslagning av stationerna i Helsingborg och Höllviken med syftet att samla fartyg och personal som verkar i Skåne och Öresund. Landshövding Annelie Hulthén och stationschef Peter Widlund klippte bandet.

– Sammanslagningen av medarbetare och fartyg gör oss effektivare och det leder till mer kustbevakning för skattebetalarnas pengar, sa Peter Widlund vid invigningen. 

40.000 handelsfartyg

Kuststationen i Malmö ligger strategiskt placerad i Öresund utifrån ett sjötrafikperspektiv. I Öresund passerar årligen cirka 40.000 handelsfartyg.

– Malmös centrala läge ger oss en bra utgångspunkt samtidigt som vi kommer närmare våra samverkande myndigheter, menade Peter Widlund.

Nya kontakter

Kustbevakningen har ett nära samarbete med bland annat Polismyndigheten, Tullverket och räddningstjänsten i Helsingborg och tanken är att denna samverkan ska utvecklas även i Malmö.

– Vi lämnar inte våra samverkanspartners i Helsingborg. Det samarbetet kommer fortsätta och de har också hjälpt oss att skapa nya kontakter här i Malmö, förklarade Peter Widlund.

Första gången i Malmö

Kustbevakningen har funnits i Skåne sedan mycket lång tid. Först som en del av Tullverket och från slutet av 1980-talet som egen myndighet. Men någon kuststation har Malmö aldrig tidigare haft.

– Det känns bra att vi är på plats och har kommit gång. Nu kan vi fokusera helt på att leverera kustbevakningsverksamhet för en säker och hållbar havsmiljö längs hela Skånes kust.