Fotograf: Kustbevakningen/Tullverket

Kategori: Folk/företag

Ny generaldirektör för KBV

Therese Mattson blir ny generaldirektör på Kustbevakningen och ersätter tidigare direktören Lena Jönsson som bett om att få lämna sitt uppdrag på grund av sjukdom.

− Therese Mattsson är en erfaren generaldirektör som har lång erfarenhet av att arbeta inom ”blåljus sektorn”. Jag ser verkligen fram emot att få jobba tillsammans med Therese, säger överdirektör och tillförordnad generaldirektör Anders Kjaersgaard, i ett pressmeddelande.

Therese Mattson lämnar en tjänst som generaltulldirektör och chef på Tullverket där hon arbetat sedan 2011.

Tidigare på Säpo

Therese Mattson har en juridisk kandidatexamen och har genomgått polischefsutbildningen. Tidigare har hon bland annat arbetat på Säkerhetspolisen, Rikskriminalpolisen och på Skatteverket. Hon har även varit chefstjänsteman vid Kansliet för krishantering vid Statsrådsberedningen.

− Jag är mycket glad över att få möjlighet att leda Kustbevakningen som är en myndighet som gör skillnad för samhället. Under många år har jag följt Kustbevakningens fina arbete såväl som ledamot i myndighetens insynsråd som genom nära samverkan mellan Tullverket och Kustbevakningen, säger Therese Mattsson, tillträdande generaldirektör för Kustbevakningen.

Therese Mattson tillträder tjänsten den 1 juni 2018.

Lämnade i förtid

Tidigare generaldirektören Lena Jönsson bad i höstas om att få lämna sin position på förtid med anledning av sjukdom.

− Beslutet att under pågående förordnandetid få lämna min tjänst är helt och hållet mitt eget. Det har inte varit ett enkelt beslut att fatta eftersom jag trivs väldigt bra på Kustbevakningen, sa Lena Jönsson, när hon valde att lämna sin tjänst i oktober 2017.

− Jag har under senare år genomgått en svår hjärntumöroperation och efterföljande kärloperationer. Jag är nu helt friskförklarad, men har kommit fram till att jag inte vill fortsätta leva ett hektiskt generaldirektörsliv.