Fotograf: Adam Bergman

Kategori: Politik | Ekonomi

”Nu vet vi datumet”

Regeringen lämnar idag in en lagrådsremiss om en svensk tonnageskatt. Föreningen Svensk Sjöfart blev överraskade av dagens besked.

– Vi har inte hört något från Regeringskansliet sedan höstbudgeten presenterades och man blir ju självklart lite orolig nu när vi väntat så lång tid. Vi visste inte att detta skulle komma idag, säger Svensk Sjöfarts vd Pia Berglund till Sjöfartstidningen.

– Men nu känns det väldigt skönt att de kommer presentera ett handfast förslag. Vi ska slänga oss över det så fort det kommer.

Träder i kraft i sommar

Finansminister Magdalena Andersson och infrastrukturminister Anna Johansson kommer idag lämna in förslaget om en svensk tonnageskatt för beredning hos Lagrådet. Målet är att reformen ska vara på plats till den 20 juni 2016.

– Och nu vet vi datumet, vilket är jätteviktigt. Dels för att vi kan säga till rederier som ACL att nu kommer tonnageskatten. Men också för att det sker innan halvårsskiftet, säger Pia Berglund.

Att det sker innan slutet av juni innebär att rederier har en möjlighet att träda in i systemet till räkenskapsåret 2017. Eftersom anmälan om inträde till tonnageskattesystemet måste göras ett halvår i förväg.

Reducerat sjöfartsstöd

– Vi vet redan nu att finansieringen tyvärr kommer ske på bekostnad av ett reducerat sjöfartsstöd. Men det som ska bli intressant att läsa i lagtexten är vilka fartyg den nya lagen kommer innefatta. Det vet vi ännu inte då Regeringen inte velat säga något om det, säger Pia Berglund.

Lagrådsremissen lämnas in klockan tolv idag, torsdag, och kommer då publiceras på Regeringens hemsida.

Kommentarer

 • Anonymous

  Gøtt!
  Jonas, Lars och Tryggve då ær det bara flagga hem och anstælla svenskar!

 • Till Anonym

  Glöm det, det är en kostnad att byta flagg

 • Anonymous

  För rederier som inte avser att gå med i tonnageskattesystemet så är detta en försämring. Sjöfartsstödet reduceras, så i praktiken kan det komma att ske tuflaggning och uppsägningar.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.