Kategori: Specialfartyg | Offshore | Skeppsbyggnad

Maersk beställer sex nya

Maersk satsar på servicefartyg och ser en kommande stor marknad inom det segmentet. Sex nya fartyg är beställda från Cosco Shipyards i Kina.

Maersk Supply Service har beställt sex servicefartyg för undervattensarbete från Cosco Shipyard i Kina. Kontraktet är värt minst 470 miljoner amerikanska dollar. Kontraktet gäller fyra nybyggen samt option på ytterligare två och första leveransen beräknas ske under fjärde kvartalet 2016.

Öppning mot havet 

Fartygen blir 137 meter långa och 27 meter breda med en dödvikt på 8.000 ton. Meningen är att de ska användas vid arbeten ner till 3.000 meters djup. 

De DP3-klassade fartygen får 1.925 kvadratmeters fri däckyta, kan logera 120 personer och utrustas med en 400 ton AHC-kran. Det ska dessutom finnas möjlighet att installera ett transportband för 3.000 ton material och ett vertikalt lay-torn över moon pool-däcket. Moon pool är en öppning i däcket eller skrovet genom vilken man kan sänka ner instrument, rör eller borrutrustning till havsbotten.

Framtidssatsning

– Den nya ordern i Kina innebär nästa steg i vårt nybyggnadsprogram. Vi omformar nu vår flotta mot främst AHTS-fartyg och fartyg för undervattensservice. I framtiden ser vi en stor potential inom de segmenten, säger Carsten Plougmann Andersen, vd på Maersk Supply Service, i ett pressmeddelande. 

Maersk Supply Service har sedan tidigare ett fartyg för undervattensservice och två AH-fartyg i order vid varv i Rumänien och Chile.