Fotograf: EU Navfor

Kategori: Haveri | Säkerhet

Inga spår efter Albedos besättning

EU:s marina skyddsstyrka utanför Somalia har upptäckt Albedos frittfall-livbåt på en strand cirka 14 distansminuter från den position där fartyget sjönk tidigare i veckan. Man fann dock inga spår efter besättningen. Därmed befaras 15 sjömän ha förlorat livet.

Albedo kapades av pirater i november 2010 cirka 900 distansminuter från Somalias kust. Sedan dess har hon varit i piraternas händer tills hon sjönk till ankars på redden utanför en piratbas.

Vid kapningen hade fartyget en besättning på 23 man och minst en har skjutits. Sju frigavs i augusti förra året sedan en lösensumma på USD 1,1 miljoner betalts. Det lämnar 15 kvar som ingen vet var de är.

Containerfartyget Albedo, som var på väg från Bandar Abbas i Iran till Mombasa i Kenya vid kapningen, är byggt 1993 och har en lastkapacitet på strax över 1.000 TEU. Enligt Sea-web ägs fartyget av Majestic Enrich Co i Malaysia, ett rederi som skall ha startats av iranier. 

Det är ytterst tveksamt om fartyget kommer att bärgas eller att sjömännen eller deras anhöriga kommer att få någon kompensation. Lloyd´s List Intelligence har funnit att fartyget var P&I-försäkrat fram till och med juni 2009 då det såldes till Malaysia. Dessutom har det haft P&I-skydd mellan juni 2012 och november 2012. Däremellan finns inga uppgifter om försäkringsskydd.

Hade fartyget kasko och/eller krigsriskförsäkring har detta sannolikt redan reglerats, liksom transportförsäkringar för godset.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.