Fotograf: Alfa Laval

Kategori: Regelverk | Miljö

IMO ser över ballastregler

Flera fartygsägare kan delvis andas ut efter att IMO bestämt sig för att se över reglerna kring ballastkonventionen.

I veckan har IMO-kommittén MEPC:s (Marine Environment Protection Committee) ledamöter suttit i möten om ballastkonventionen. En konvention som många organisationer, däribland ICS och Intertanko, varit kritiska till. Bland annat mot att de fartyg som redan har ballastreningssystem, godkända av dagens regelverk, kan komma att tvingas byta eller uppgradera sina system. En stor utgift för många rederier.

Men efter långa debatter beslutade MEPC att se över riktlinjerna en gång till. De föreslår då att de som redan har system installerade ska få dem godkända, så länge de fungerar och har skötts på rätt sätt.

ICS:s generalsekreterare Peter Hinchliffe är nöjd:
– Vi är väldigt glada över att IMO och medlemsstaterna har lyssnat på industrins oro och börjat jobba för förändrade regler.

Kommentarer

 • Eller hur var det nu igen...?

  Detta är typ hundra år för sent. Organismer som är farliga för våra vatten finns redan här. Fast numera är mångfald endast positivt och avvikande åsikt kommer snart vara straffbart. Så fram för mer mångfald!

  • anti-MP

   precis….mångfald berikar så varfør inte i vattnet….

   PK….

 • Karl

  Men för fan, kan det inte ens vara en artikel om ballast system för att ett par muppar börjar ta upp invandring!, jo vi vet va ni tycker men håll er inskränkta åsikter på era rasist forum där dom hör hemma och håll er till sak frågor på denna SJÖFARTS sida.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.