Fotograf: NASA

Kategori: Hamn/Logistik | Politik

Hot om fler attacker i Suez

Gruppen Al Furqan hotar med att fler fartyg kommer att attackeras under transit genom Suezkanalen. Enligt gruppen, som hävdar att ”demokrati är trolöshet”, gör man det för att Suez-kanalen ”är en vattenväg som blivit en säker rutt för korsfarares hangfartyg på väg att attackera muslimer och är en handelsåder för trolösa och tyranniska stater”.

Attacken mot kinesiska Coscos containerfartyg Cosco Asia resulterade inte i några större skador, varken materiella eller personella, men den fick den egyptiska armén att reagera kraftigt. Tre personer greps efter attacken, men det finns sannolikt fler kvar enligt det amerikanska säkerhetsföretaget Nexus Consulting som hänvisar till att gruppen efter attacken lagt ut en video på nätet och fortsätter att posta uttalanden.

Den egyptiska armén har nu satt in 80.000 soldater längs med kanalen och man hävdar att man har säkrat alla viktiga installationer för kanaldriften.

Om kanalen inte kan säkras slår det inte bara hårt mot en redan pressad egyptisk ekonomi, det skulle också innebära stora störningar för hela världshandeln och direkt påverka den ekonomiska återhämtningen efter finanskrisen 2008.

Kommentarer

  • Andreas Åsenholm

    Det krävs snabba åtgärder av imo i samarbete med de egyptiska myndigheterna i syfte att minimera riskerna för incidenter i kanalen.åtgärderna måste träffas nu.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.