Therese Jällbrink.
Stena Bulk

Hallå där, Therese Jällbrink!

Hallå där, Therese Jällbrink, som är en av de tio nominerade till YoungShips Women to Watch list for 2017 och som tog emot utmärkelsen under Nor-Shipping på tisdagen.

Relaterade artiklar

Varför tror du att du hamnade på den här fina listan?

– Dels beror det nog på att jag har jobbat inom shipping ett tag nu, närmare bestämt i elva år och i olika roller. Det betyder att jag har synts i olika sammanhang, vilket har väckt intresse. Senast som Operation Manager på Stena Bulk och nu i en ny roll som Business Interaction Manager i en nystartad grupp som heter Intelligence and Transformation team på Stena Bulk.

Vad kan du berätta om denna nya grupp?

– Det handlar om affärsutveckling. Vi är en grupp på tre personer och de båda andra i gruppen har IT-bakgrund. Tanken är att vi ska transformera Stena Bulk in till framtiden. Vi tror på den digitala eran och där vill vi vara i framkant. Detta genom att jobba tillsammans med personer som har IT-kunskaper där jag blir länken till affärsnyttan. Jag tror detta samarbete är viktigt. Konkret tittar vi på trender inom industrin i omvärlden och försöker se hur vi kan använda detta inom Stena Bulk. Min roll blir där att se hur vi kan dra nytta av dessa nya kunskaper och implementera detta på alla våra kontor runt om i världen. Det blir mycket resor för mig, men det tycker jag är positivt.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Det betyder väldigt mycket för mig. Att bli uppmärksammad på det här viset är roligt och jag tror det betyder mycket för andra tjejer i branschen. Det är ett bevis på att det finns en möjlighet inom shipping. Men jag tror man kan göra ännu mer för att locka kvinnor. Mycket handlar om kommunikation; att man redan ute i skolorna informerar om möjligheterna i sjöfartsbranschen och visar på konkreta exempel på vad man kan jobba med. Själv visste jag inte mycket om branschen när jag gick i skolan. Jag vill också säga att man inom Stena Bulk är duktiga på att ta vara på talanger. Man premieras när man gör en bra prestation på företaget. Och de blir i sin tur stolta när man får en sådan här utmärkelse. Det är en kulturfråga. Man får även ta ett stort ansvar tidigt på företaget och får därmed möjlighet att växa.

Vad tycker du om Nor-Shipping?

– Det är fortfarande mycket fartygstekniskt och inte så kommersiellt. Vi tittar mer på hur man kan använda allt tekniskt för att ta strategiska beslut. Det finns absolut, men man kan utveckla den delen betydligt mer.

Tillsammans med Nor-Shipping 2017, bad [email protected] och YoungShip Oslo den maritima industrin att nominera kvinnor som har en potential att vara, eller redan är morgondagens ledare och som inspirerar och engagerar andra i deras dagliga arbete. En av YoungShips uppgifter att öka fokuset på mångfalden inom branschen.