Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Utbildning | Ekonomi

Hallå där, Ted Gustavsson!

Hallå där, Ted Gustavsson – nyutexaminerad student från Sjöfart- och logistikprogrammet på Chalmers som ska plugga vidare på masternivå i London i höst. 

Berätta – vad är det för en utbildning du ska läsa? 

– Det är en Master of Science-utbildning i ämnet Energy, Trade and Finance där man läser om ekonomi och beslutsfattande inom energi-, gas- och oljesektorn. Skolan heter Cass Business School och ligger i London och det ska förstås bli väldigt spännande.   

Hur kommer det sig att du fastnade för just det här ämnet?

– Intresset väcktes när jag sommarjobbade två somrar i rad på Stena Bulk under min Chalmersutbildning och dessutom gjorde åtta veckors praktik där. Jag jobbade då som operations trainee med framförallt time charter-båtarna där jag hade en slags övergripande koll på det mesta: dels pratade jag med kaptenerna och såg till fartygen kom dit de skulle, dels hade jag kontakt med de oljebolag som chartrar fartygen och såg till att de var nöjda. Tiden på Stena Bulk gjorde att jag ville lära mig mer om vad som styr tankermarknaden. 

Hur länge varar utbildningen?

– I ett år, fram till september 2014. 

Och sen är det förstås jobbsökning som gäller? 

– Ja, sen kommer jag att söka jobb inom någon av sektorerna energi, olja, gas eller renewables. Jag kan tänka mig att jobba över hela världen, åtminstone i några år. Det beror förstås på hur man trivs. 

Är det någon särskild del av världen som lockar extra mycket?

– Gärna Asien, det tror jag är en framtidsmarknad. Se bara på Kina, där man spekulerar i att de inom några år kommer att gå förbi USA som världens främsta importör av råolja i takt med att USA ökar sin produktion av skifferolja.  

Är det förresten inte väldigt dyrt att plugga i London?

– Jo, bara utbildningen kostar 23.000 pund. Och sen är det ju inte särskilt billigt att bo i London, heller. Anledningen till att det blev möjligt för mig att plugga i London är att jag fick två stipendium tidigare i våras – dels ett stipendium från Clarence Dybecks Stiftelse, dels ett från Tekn. dr Marcus Wallenbergs Stiftelse. 

Grattis! Det måste ha betytt för dig mycket förstår jag? 

– Ja, de var på 330.000 kronor totalt så det var det som gjorde att jag kunde söka till skolan. Under våren hade jag funderat på hur jag skulle göra i höst – om jag skulle plugga och jobba samtidigt eller hur jag skulle göra – men när jag väl fick stipendierna så var det ingen tvekan längre, då visste jag att det skulle bli London. När det gäller Tekn. dr Marcus Wallenbergs Stiftelse så är det dessutom många av deras stipendier som går till utbildningar vid riktigt prestigefyllda skolor som Yale, Harvard och MIT, så det känns förstås extra bra att vara en del i det sällskapet. 

Förresten, har du hört hur det har gått för dina kompisar på Sjöfart- och logistikprogrammet som också tog examen nu i vår? 

– Det verkar ha gått bra! I princip alla av dom som jag känner och har pratat med, vilket är ett tjugotal av totalt 40-45 elever i klassen, har fått fast jobb eller sommarjobb med chans till förlängning. Sen vet jag att det är många som i likhet med mig ska läsa vidare på masternivå. 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.