Kategori: Fartygsutrustning | Folk/företag

Hallå där, Sten Ekelund!

Hallå där, Sten Ekelund – sjökaptenen som sadlade om och utvecklade konceptet med Medbox. Apotekslådan som byts ut i sin helhet en gång om året. 

Hur har det gått med Medbox-projektet sedan vi sist talades vid 2009? 

– Efter att jag då fått kontakt med medicinleverantören Lagaay International fick vi ut ett antal Medbox-lådor, bland annat till några offshore-företag. Men eftersom vårt samarbete gick ut på att jag skulle stå för leveransen av själva lådorna medan de bara stod för medicinerna så behövde jag få in pengar till tillverkningen av lådorna. Ett riskkapitalbolag fick då upp ögonen för Medbox och tog kontakt med mig, vilket tyvärr slutade med att jag hamnade i en fallgrop. 

Hur då? 

– Det är en lång historia som i korthet handlar om att de ville ha in andra medicinleverantörer än Lagaay. Jag vill inte gå in på alla detaljer men till sist hade hela min privata investering gått upp i rök. En kort tid efter att det här hände fick jag och en kollega kontakt med Lagaay igen och vi har nu skrivit ett nytt avtal med dem. Skillnaden är att vi nu slipper stå för några tillverkningskostnader för Medbox-lådan, utan istället är vi Lagaays agenter och marknadsförare för Skandinavien. 

Vad innebär det? 

– Att vi säljer in och marknadsför Lagaay och deras medicintillförselsystem Medical Care System i hela Skandinavien, och att vi samtidigt då också säljer in Medbox och får kommission för det. Efter att ha startat samarbetet med Lagaay under namnet Lagaay Scandinavia i januari i år har vi nu fått ett antal kunder och hoppas borra oss in i marknaden successivt. Det är förstås inte säkert att de Medical Care-kunder vi får nödvändigtvis också väljer Medbox-lådan, men om ryktet sprider sig så hoppas vi få allt fler med oss.  

Vad är den största fördelen med Medbox-lådan? 

– Att befälhavaren ideligen slipper gå igenom och kontrollera alla de 150 till 160 mediciner som måste finnas ombord. Abonnerar man på Medbox-lådan byts lådan ut i sin helhet en gång om året, vilket innebär att man garanterat vet att allt innehåll är uppdaterat och OK. Vilket i sin tur betyder att befälhavaren kan koncentrera sig på sitt egentliga jobb.  

Vad är målet med Lagaay Scandinavia? 

– Vi siktar på att så småningom få en marknadstäckning för Medical Care-systemet i Skandinavien på 80 procent. Sen jobbar vi förstås också på att samtidigt sälja in Medbox-lådan, men där är vi självklart medvetna om att det kan tid att vänja rederierna vid tanken på ett helt nytt koncept. 

Kommentarer

 • Jan E

  Under alla mina år i handelsflottan ( drygt 40 år) har jag aldrig sett en befälhavare som har kontrollerat medicinförrådet ombord, utan det har på varit en arbetsuppgift för någon styrman.

 • Anonymous

  love you!!!!

  • Sten Ekelund

   Skriv en kommentar
   En aning sen reaktion på ett sånt skönt anonymt meddelande.vem där?…

 • Jeremia Milicevic

  Bästa bror! Måste ses snart verkligen, hör av dig bästa!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.